Velsenaren (her)ontdekken Velsen. Ontdek Velsen trekt ruim 1.000 bezoekers

Gisteren hebben ruim 1.000 bewoners van Velsen de activiteiten in de gemeente Velsen (her)ontdekt. ‘Het is een geweldige dag geworden waarop we dankzij het enthousiasme van 40 organisaties hebben kunnen laten zien hoe veelzijdig de gemeente is’, aldus citymarketeer Friso Huizinga.

Culturele instellingen, maatschappelijke organisaties en bedrijven openden hun deuren tijdens Ontdek Velsen en hebben laten zien wat wij in tijden van corona (grotendeels) hebben moeten missen. Bewoners en bezoekers konden met de fiets of lopend een rondje langs de parels van Velsen maken. Het aanbod aan activiteiten was erg divers en meerdere activiteiten waren uitverkocht. Zo zijn bijna 100 mensen wezen suppen bij Villa Westend en hebben ruim 50 mensen de stormbaan van ActionPlanet Spaarnwoude getrotseerd. Ook voor de jongste Velsenaren was er genoeg te doen. Of je nu een bezoek bracht aan een voorstelling bij de Stadsschouwburg en Filmtheater Velsen, boter ging maken bij Informatieboerderij Zorgvrij of de tentoonstelling ‘Zo slim als een vos’ in het Pieter Vermeulen Museum bezocht. De iets oudere kinderen konden in een simulator een schip de sluizen doorloodsen bij Nova College Scheepvaart of een VR-bril opzetten bij het Technisch College Velsen en zo ervaren hoe het is om op de maan te lopen.

Voor de cultuurliefhebbers waren op deze Open Monumentendag 2021 speciale rondleidingen bij het Zee- en Havenmuseum, het Bunker Museum, Dorp Velsen en Oud-IJmuiden. In Bibliotheek Velsen werd voorgelezen en waren er lezingen. Bij SHIP werden presentaties gegeven over de historie van het sluishavencomplex van 1876 tot en met de bouw van Zeesluis IJmuiden. Boswachter Noelle nam de deelnemers mee Spaarnwoude in en voor de muziekliefhebbers waren er muziek-, dans,- en/of theaterlessen bij Kunstform IJmuiden en Koel Productions in Driehuis. Ontdek Velsen kon op de steun van het biketeam van Het Rode Kruis rekenen. Twee teams fietsten de hele dag door de gemeente om te ondersteunen waar nodig. En naast dat het mogelijk was om een bezoek te brengen aan de nieuwe studio van RTV Seaport, werden verschillende organisatoren van de activiteiten live in een speciale radiouitzending geïnterviewd.

Dat Ontdek Velsen een succes was, is in ieder geval zeker. Friso: ‘Ontdek Velsen voelde als een grote open dag voor de gemeente. Het weer zat mee en mensen maakten er echt een dagje van door één of meerdere activiteiten te bezoeken. Ze hebben kunnen ontdekken hoeveel onze gemeente eigenlijk te bieden heeft en daar doen we het voor. Door dit succes hebben we zeker het voornemen om dit evenement jaarlijks terug te laten keren bij de start van het cultureel seizoen.’