Velsen bereidt zich voor op een warme Kerst

Dit aanzicht van Plein 1945 is misschien wel tekenend voor de aankomende kerst. Herdenking, vrijheid en licht. De vrijheid om elkaar weer te ontmoeten, het gezellig te hebben met zoveel mensen om je heen als je wilt. Zonder voorbij te gaan aan wat kerst óók is, een tijd van vrede en licht. Helaas zal dat niet overal ter wereld lukken en daar zullen we heus de komende dagen bij stilstaan. Maar de kerstboom flonkert en iedereen verheugt zich op ‘warme’ dagen. Het wordt vast gezellig. We zijn weer met elkaar en we zijn er voor elkaar.

IJmuiden.

Er wordt van alles georganiseerd om het laatste weekend voor de kerst een weekend te laten zijn waarin we elkaar ontmoeten. Zo is het zaterdag en zondag tijd voor Kerst in het Centrum. Van het Marktplein tot Plein 1945 zijn er allemaal gezellige activiteiten. Lekker traditioneel met muziek, glühwein en warme chocolademelk. De kerstman zal persoonlijk zijn opwachting maken en er staan gezellige marktkraampjes. Voor het gemeentehuis zijn op zaterdag van 15.00 tot 17.00 uur The Santa Kids Games die door de Rotary Club Velsen georganiseerd worden. Circa 100 als kerstman verklede kinderen doen dan leuke spelletjes én oefenen danspasjes. Hartstikke tof om mee te doen dus! Maar ook heel leuk en gezellig voor ouders en grootouders om toe te kijken en aan te moedigen. Om 17.00 uur wordt de zaterdag feestelijk afgesloten op het grote plein en écht, dat wordt een geweldig schouwspel!

Koopzondag in IJmuiden.

Op zondag doen de winkeliers en horecaondernemers het nog eens dunnetjes over. Van 12.00 – 17.00 uur openen de meeste winkels hun deuren voor een echte koopzondag. Nou ja, bij wijze van spreken dan. Maar als de deur dicht is, we moeten zuinig zijn met energie, is de winkel heus geopend. Ook dan staan er op diverse plekken kerstkoren en geeft de Kerstman wederom acte de présence. De horeca is op die zondag uiteraard gewoon open op de gebruikelijke tijden.

Santpoort-Noord.

Het winkelgebied van Santpoort-Noord, normaal al een plek waar je iedereen ontmoet tijdens de weekboodschappen, is ook helemaal in kerstsfeer. De kerstcommissie organiseert allerlei leuks en het programma begint vrijdagavond om 19.00 uur in de muziektent met de kerstmuziek van Soli. Sinds begin deze week liggen in alle winkels speciale ’wensflyers’. Winkeliers geven die mee zodat Velsenaren daarop kunnen schrijven waar ze naar verlangen. Burgemeester Dales komt vrijdag 16 december, als de kerstmuziek start, de eerste wens in de grote kerstboom op het plein hangen. Daarna kunnen tot en met 22 december ook andere papiertjes met wensen een plekje in de boom krijgen. De ondernemers achter Puur Santpoort zullen de kaartjes lezen en laten een paar wensen in vervulling gaan. Zondag 18 december zijn de winkels ook open en het shoppen wordt een leuk uitje voor iedereen. Ook hier treedt de kerstman aan en er zijn honderd houten boompjes te koop bij de Kerstelfjes in de Hoofdstraat. Daarbij zit een tasje en een routekaart om langs winkels te wandelen en daar kersthangers te verzamelen. Dat worden vast collectors items die je over een paar jaar nog uit de dozen vist.

In de agenda van deze editie staan nog allerlei culturele en gezellige tips en ook de horeca heeft zijn beste beentje voorgezet. Het wordt een warme kerst in Velsen.

ijmuiden.nl/uitagenda/

Tekst: Ingeborg Baumann voor Jutter/Hofgeest
Foto: Frits Houtgraaf