Vakmensen bepalen onze toekomst

Slimme kids kiezen voor techniek!, is de slogan van het Technisch College Velsen en het Maritiem College IJmuiden, die samen één school vormen. Bijna nergens in Nederland wordt zo’n enorm breed en praktisch scala aan techniekopleidingen geboden. Techniek heeft de toekomst, onze economie staat of valt met het aanbod van goede vakmensen en dat zal alleen maar gaan toenemen. Velsen is heel trots op het Technisch College dat elk jaar weer zo veel gemotiveerde en op de toekomst voorbereide jongeren levert. Daarbij is het ook een heel fijne school. En om dat te laten zien laten we twee van die leerlingen zelf aan het woord.

Stijn Datema zit in het vierde, en dus eindexamenjaar, van het Maritiem College en Myron van Kampen doet dit jaar eindexamen voor het Technisch College. Beide mannen vertellen eerlijk en onvoorbereid hoe ze hun jaren op deze school ondergaan. Ze blijken niet om te kopen, ook niet met de blikjes frisdrank die Frank Out, directeur TCV / MCIJ, ze aanbiedt tijdens het gesprek.

Helemaal klaargestoomd.

Toen Stijn met schepen, en dan vooral jachten, in aanraking kwam dacht hij meteen: ‘Dit is wat ik wil! Dat gevoel dat iets wat jij hebt mee helpen maken de hele wereld over vaart.’ Hij koos dus voor scheeps- en jachtbouw en loopt inmiddels stage bij bedrijfsschool Feadship. ‘Ik heb echt het gevoel dat ik er klaar voor ben. Ik zit al bij het bedrijf waar ik mijn (MBO) vervolgopleiding ga doen en krijg telkens van mijn mentor te horen dat ik het goed doe. Ik heb het hier altijd leuk gehad, rustige sfeer, fijne begeleiding. Natuurlijk komen de zenuwen nu opzetten maar ik ben helemaal klaargestoomd.’

Passie gevonden.

Myron stroomde in op het TCV in het tweede jaar en was meteen op zijn plek. ‘Sleutelen aan auto’s, sowieso lachen toch?’ Zijn beste vak is dan ook mobiliteit &transport. Exacte vakken, verplicht bij Techniek, zijn niet zijn sterkste punt maar hij vindt dat hij prima wordt begeleid. Hij werkt in de vakanties bij hetzelfde autoherstelbedrijf waar hij stage loopt en heeft daar een eigen brug en werkplek. ‘Ik ontpop me als Teslaspecialist, geef me een sleutel 10 en een ratelset en met mijn ogen dicht haal ik hem uit elkaar.’ Out: ‘Hopelijk ook weer in elkaar?’ ‘Tuurlijk, maar dat duurt wat langer.’ Daarna gaat het gesprek heel lang over auto’s en schepen. Deze jongens weten wat ze willen en gaan daar met vlag en wimpel in slagen.

www.ijmuiden.nl/leren