Tussen Vis en Staal is meer dan een film over voetbal

Telstar: Tussen Vis en Staal, gisterenavond te zien op NPO2 en hier terug te kijken, is meer dan een film over voetbal. Dat concludeert NRC. Je ziet hoe families voor de club leven, hoe vrijwilligers etiketjes plakken op de parfumlijn van aanvoerder Frank Korpershoek, en hoe vrijwilliger Jeroen Schoonakker de vismandjes (het scorebord) bedient terwijl hij een broodje frikandel eet. De film toont sociale cohesie, en gaat over maatschappelijke betrokkenheid, die bij Telstar hoger in het vaandel staat dan spelen in de Eredivisie.

De film werd opgenomen in 2020 en 2021, precies op het moment dat de club zwaar werd getroffen door de coronapandemie. De beelden van een leeg stadion, testende spelers en de gesprekken met Andries Jonker en Pieter de Waard (‘wij zijn gewend beslissingen met het hoofd te nemen’) blijven hangen. Het laat ook zien hoe belangrijk het bedrijfsleven voor de club is. In coronatijd was er geen enkele sponsor die zich terugtrok.

‘Tussen Vis en Staal is een mooi en vooral puur document geworden over de club die sinds 1963 verbindt en ontroert’, aldus citymarketeer Friso Huizinga. ‘Los van het verhaal over Telstar en de mensen die er werken zijn de beelden van de haven, de industrie en de omgeving van het stadion regelrechte stadspromotie. We hebben veel om trots op te zijn. Dat laat deze film goed zien. De timing is ook perfect, want we mogen eindelijk weer zonder beperkingen naar het stadion om de Witte Leeuwen aan te moedigen.’

Lees ook: