Tussen de bomen en buizerds, Natuurkampeerterrein Schoonenberg

Als er geen receptiehuisje en stroompalen stonden, zou je nauwelijks zien waar het bos overgaat in de camping. Eigenlijk ís het bos de camping. Kampeerterrein Schoonenberg in Velsen-Zuid is een kleine groene oase, maar wel met alle voorzieningen van de Randstad om de hoek. Een plek om vakantie te vieren en te onthaasten, maar vooral: om echt te kamperen.

Broer en zus.

‘Een keer en nooit meer: dat was de conclusie na een zomer helpen op de camping,’ lacht Daphne Walkers. Dat ze de camping jaren later samen met haar broer Mike Snijders zou runnen, had ze toen niet kunnen denken. Inmiddels is hun 21e kampeerseizoen in volle gang. In de jaren 90 nam hun vader het terrein van de gemeente over. ‘Hij stapte de camping op en vond het meteen fantastisch,’ vertelt Mike. Toen hun vader overleed, werden Mike en Daphne samen eigenaar. ‘We hebben veel gasten die terugkomen,’ vertelt Daphne, ‘Laatst was er een stel dat hier lang geleden voor het laatst was. Ze zeiden: ‘Hier liep vroeger toch zo’n leuke man rond.’ En dan komen alle leuke verhalen over onze vader en de camping vroeger weer boven.’

Kamperen om het kamperen.

Veel veranderd is er in de loop der jaren niet. Kampeerterrein Schoonenberg is een camping om te kamperen. Klinkt wel logisch, toch? ‘We hebben plekken en sanitair. Daarnaast verkopen we een ijsje en een blikje drinken, en dat is het,’ legt Mike uit. ‘Iedereen vermaakt zichzelf hier. Lekker genieten van het bos en de omgeving. En kinderen vinden elkaar sowieso altijd.’ Het strand, de duinen en Spaarnwoude: het ligt allemaal op een steenworp afstand. ‘Of je gaat op de fiets naar de sluizen en een visje eten in de haven,’ voegt Daphne toe. ‘Het kampeerterrein ligt fijn centraal. Midden in de Randstad én midden in het groen.’ Ze heeft haar zin nog niet afgemaakt of er hipt een roodborstje rond de tafelpoot. Wie mazzel heeft, kan volgens de eigenaren – zelfs als de camping vol is – een eekhoorn of buizerd op het terrein zien.

Kampvuur hoort erbij.

Wel wilde dieren, geen wild animatieprogramma op Kampeerterrein Schoonenberg dus. ‘In de zomermaanden hebben we één keer per week een kampvuur. Daar komt iedereen dan gezellig op af,’ vertelt Mike. De rust, de stilte en de sfeer: dat is waarom kampeerders voor Schoonenberg kiezen. En het soort plaatsen. Al wandelend over een bospaadje wijst Daphne er een paar aan. Verscholen tussen de bomen of juist samen met andere kampeerders op het veld: je hebt de keuze op het natuurkampeerterrein in Velsen-Zuid. Wie hier in het hoogseizoen wil staan, moet er wel op tijd bij zijn want de boekingen komen vroeg. ‘Maar voor wandelaars en fietsers die hier spontaan langskomen, hebben we altijd een plekje,’ zegt Daphne kordaat.

www.campingschoonenberg.nl