Tuinderij Het Groene Leven
Op het boerenerf in Spaarnwoude Park vind je sinds twee jaar Tuinderij Het Groene Leven, gerund door Joeri Gerrits en Bram Derckx. Wij spreken Joeri over deze ecologische ‘no dig’ tuinderij en de plannen om over nog twee jaar wel driehonderd monden te kunnen vullen.
Als je Joeri zo bezig ziet dan zou je denken dat deze baan er met de paplepel ingegoten is, maar niets is minder waar. Joeri komt uit de evenementencatering, heeft jarenlang als businessconsultant in de IT gewerkt en heeft een eigen foodtruck gerund. ‘Allemaal heel leuk dat staan op festivals, maar het waren veel weekenden weg, lange dagen en ook qua gerechten niet zo duurzaam. Ik wilde het duurzamer, voor mezelf, maar ook voor de aarde. Toen corona kwam, was mijn agenda ineens leeg en ben ik na gaan denken over wat ik wilde gaan doen.’
Tuinderij Het Goede Leven.
Joeri had wel het voornemen om met eten te blijven werken. Hij ging eens kijken bij Bram op een tuinderij in Haarlem en daarna maakten ze plannen om samen een tuin te beginnen. Al gauw kwam hij bij het stuk land op het terrein bij Boerderij Zorgvrij terecht. Wat daar nog miste was een tuinderij en na veel plannen en papierzaken, werd in 2022 het eerste zaadje geplant.
Inmiddels is de tuinderij uitgegroeid tot een ecologische tuin, waar de grond niet wordt omgeploegd. ‘Door de grond intact te laten en het bodemleven zijn werk te laten doen, heb je vruchtbare grond én minder onkruid. Ik wil laten zien dat landbouw ook anders kan.’ De tuin heeft nu zo’n 100 leden die in het oogstseizoen iedere maandag, woensdag of zondag verse enseizoensgebonden groenten komen oogsten. Mensen die in de tuin willen werken zijn van harte welkom, maar in principe kun je alleen komen oogsten.
Boerenerf Spaarnwoude.
Sinds een half jaar heeft het terrein waar de tuinderij zich bevindt de naam Boerenerf Spaarnwoude. Dit is een mooie samenwerking van Boerderij Zorgvrij, Pannenkoekenrestaurant Onder de Platanen en de tuinderij. Samen organiseren ze activiteiten. Het heeft ook educatief een voordeel, veel gezinnen komen bij de tuin kijken en dat is belangrijk voor de toekomst. Aan het restaurant levert de tuin groenten en kruiden, om de groenten zo lokaal en duurzaam mogelijk te kunnen besteden.
Over twee jaar is het de bedoeling dat het stukje onbewerkte grond van de tuin ook bezet is met gewassen, zodat er ruimte is om driehonderd monden te vullen. ‘Dagelijks is er iemand op de tuin te vinden. Zodra het hek openstaat, is iedereen welkom om een kijkje te komen nemen. We geven graag uitleg en informatie over de tuin en het lidmaatschap.’