They Shot the Piano Player

Een gevierde pianist verdwijnt spoorloos. Een jazzliefhebbende journalist gaat op zoek naar antwoorden. En de passie voor muziek ontsluit een turbulent hoofdstuk in de geschiedenis. Duik in de wervelende wereld van They Shot the Piano Player, waar fictie en realiteit samensmelten in een meeslepende animatiedocumentaire. De film ontrafelt het mysterie rond de verdwijning van de Braziliaanse jazzpianist Tenório Jr., terwijl muziekjournalist Jeff Harris (gespeeld door Jeff Goldblum) de sporen van zijn leven en muziek volgt.

Four Daughters

Met Four Daughters heeft regisseur Kaouther Ben Hania (The Man Who Sold His Skin, Beauty and the Dogs) haar tweede Oscarnominatie binnen. De film is een unieke en aangrijpende film die zweeft tussen documentaire en fictie. Olfa is de moeder van vier meisjes. Op een dag verdwijnen haar twee oudste dochters. Regisseur Kaouther Ben Hania vertelt het verhaal van de verdwijning samen met Olfa, haar twee overgebleven dochters en professionele acteurs. Een intieme vertelling vol hoop, verzet en verdriet over botsende werelden en wat het is om moeder of zus te zijn.

Civil War

Civil War is een spectaculaire actiefilm over een uitgebroken burgeroorlog in de Verenigde Staten, waarbij het hele land op de rand van totale instorting staat en in chaos verkeert. Tijdens deze heftige situatie wordt een groep moedige journalisten gevolgd bij het vertellen van - waarschijnlijk - het grootste verhaal van hun leven: het onontkoombare einde van de Verenigde Staten zoals we het kennen.

Green Border

In de verraderlijke bossen die de zogenaamde ‘green border’ tussen Belarus en Polen vormen, belanden vluchtelingen die Europa via deze route proberen te bereiken. Belarus probeert de EU te ondermijnen door deze grensoversteek te stimuleren, terwijl Polen weigert ze toe te laten. En zo komen de vluchtelingen in een koud, moerassig niemandsland terecht, zonder eten en medische zorg. Als pionnen in een politiek spel worden de levens van de activistische Julia, grenswachter Jan en een Syrische familie met elkaar verweven.

Moeder Suriname

Moeder Suriname is een aangrijpende documentaire die uniek archiefmateriaal gebruikt om het levensverhaal van een Surinaamse wasvrouw, geïnspireerd door Tessa's grootmoeder Fansi, te vertellen.

Luxembourg, Luxembourg

De film Luxembourg, Luxembourg draait om de tweelingbroers Mykola en Vasya. De broers groeiden op en wonen in Lubny, in de regio Poltava. Kolya is buschauffeur en verkoopt marihuana en Vasya werkt bij de politie. Als ze horen dat hun vader – een gangster uit Servië die ze sinds hun zesde niet meer hebben gezien – in Luxemburg op sterven ligt, beginnen ze samen in de oude auto van hun vader aan een lange reis naar Luxemburg om hem te zoeken. Ondertussen beschouwt Kolya hun vader als een held, terwijl hij volgens Vasya een schurk is.

The Zone of Interest

Tijdens de Tweede Wereldoorlog woont kampcommandant Rudolf Höss met zijn gezin in een mooie, ruime dienstwoning met een grote tuin, die grenst aan de muur van Auschwitz. Zijn vrouw Hedwig voelt zich de koning te rijk. In deze omgeving creëert ze een paradijs voor haar gezin, en dit laat ze zich niet meer afnemen.

The Great Escaper

Gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de Britse Tweede Wereldoorlog veteraan Bernard Jordan die op 89-jarige leeftijd ontsnapte uit het verzorgingstehuis om de 70e herinneringsdag van D-Day in Normandië bij te wonen. Met top-acteur Michael Caine (90) in de hoofdrol en Glenda Jackson in haar laatste rol voor haar dood in 2023.

All of us strangers

Adam (Andrew Scott, bekend als 'The Hot Priest' uit Fleabag) woont in Londen in een bijna lege torenflat. Op een avond ontmoet hij bij toeval zijn mysterieuze buurman Harry (Paul Mescal, vorig jaar nog voor een Oscar genomineerd voor Aftersun), die het ritme van zijn dagelijkse sleur doorbreekt. Terwijl er een relatie tussen hen ontstaat, is Adam veel bezig met herinneringen aan het verleden. Hij voelt een drang om naar de stad waar hij opgroeide te gaan en het huis waar zijn ouders (Claire Foy, The Crown en Jamie Bell, Billy Elliott) woonden te bezoeken. Daar lijkt het alsof er niks is veranderd sinds de dag dat ze stierven, 30 jaar geleden.

De Verdwenen Stad

Nooit eerder werd de onthutsende rol van de Amsterdamse tram verteld die collaboreerde met de nazi-bezetter en tienduizenden Joden wegvoerde, waaronder Anne Frank en haar familie. Willy Lindwer en Guus Luijters reisden door de stad met de originele tram die de Joden deporteerde op zoek naar het onbekende verhaal. Ze spraken met de laatste overlevenden die afgevoerd zijn met de tram vanaf de vele ‘schuldige plekken’. Verdwenen Stad geeft een nieuwe en onthullende kijk op de moord op de Amsterdamse Joden.