Everything everywhere all at once

Tijdens de prijsuitreiking van de Oscars nam deze geliefde, moderne klassieker maar liefst 7 prijzen mee naar huis, inclusief de prijs voor Beste Regie en Beste Film. Michelle Yeoh schreef geschiedenis door als eerste Aziatische vrouw de Oscar voor beste actrice te bemachtigen.

Dicht bij Vermeer

Over Johannes Vermeer, schilder van iconische schilderijen en publiekstrekkers als Het Melkmeisje en Meisje met de Parel, is veel geschreven maar weinig bekend. Zijn kleine oeuvre is vrijwel alles wat hij naliet. Dicht bij Vermeer van Gouden Kalf winnaar Suzanne Raes volgt Gregor Weber, wereldwijd vermaard Vermeer-kenner en flamboyant conservator van het Rijksmuseum in Amsterdam. In het jaar voordat hij met pensioen gaat, werkt hij aan zijn grote droom: de grootste Vermeer-tentoonstelling ooit.

The Blue Caftan

Filmtheater Velsen opende in 2020 de deuren met het mooi ingetogen Marokkaanse drama Adem van de vrouwelijke regisseur Maryam Touzani. Nu bijna drie jaar later is de nieuwe film van dit Marokkaanse regietalent te zien. Touzani toont hierin dat liefde verschillende vormen kan aannemen.

The Fabelmans

Met het magistrale The Fabelmans duikt de iconische regisseur Steven Spielberg diep in zijn eigen verleden en doet hij, zoals alleen hij dat kan, uit de doeken hoe hij zijn liefde voor film vond.

Tár

Van schrijver-producent-regisseur Todd Field (In the Bedroom, Little Children) komt Tár, met in de hoofdrol Cate Blanchett als Lydia Tár, de grensverleggende dirigent van een groot Duits orkest. We ontmoeten Tár op het hoogtepunt van haar carrière, terwijl ze zowel een boekpresentatie als de langverwachte live uitvoering van Mahlers Vijfde Symfonie voorbereidt.

Aftersun

De jonge tiener Sophie en haar dertigjarige vader Calum gaan op vakantie naar een Turkse badplaats waar ze zwemmen, poolen, zonnebaden en luieren. Terwijl er voor de beginnende puber een nieuwe wereld opengaat, worstelt Calum buiten het zicht van Sophie met de zwaarte van het leven. Twintig jaar later vormen Sophies tedere herinneringen aan deze vakantie een krachtig en hartverscheurend portret van hun relatie, waarbij ze probeert de donkere kant van haar liefdevolle vader te begrijpen.

What’s love got to do with it?

Dertigers, jeugdvrienden en oude buren Zoe en Kazim lopen elkaar na lange tijd weer tegen het lijf. Geïntrigeerd door Kazim’s keuze voor een traditioneel, gearrangeerd huwelijk stelt Zoe voor om de aanloop naar zijn bruiloft vast te leggen in een documentaire. Maar gaandeweg slaan de twijfels toe en komen ze voor een moeilijke beslissing: zullen ze hun hart volgen, of hun hoofd? Tegelijkertijd heeft Zoe haar eigen digitale dating perikelen en moet ze omgaan met haar bemoeizuchtige moeder Cath.