Raadhuis voor de Kunst

In het oude raadhuis van Velsen aan de Torenstraat in Velsen-Zuid vind je Raadhuis voor de Kunst, een door beeldend kunstenaars opgericht initiatief. Jaarlijks worden hier meerdere exposities georganiseerd.

Fred Boom ‘Tijd op zee’

Tot en met 5 mei 2014 is in het IJmuider Zee- en Havenmuseum een jubileum (verkoop)tentoonstelling te zien van de bekende maritiem schilder Fred Boom. Fred Boom viert hiermee zijn 85e verjaardag met 85 schilderijen met daarop één of meerdere schepen, geschilderd met grote precisie en in de historische context. Het gaat om schepen van de koopvaardij, de sleepvaart, de binnenvaart, de visserij en de marine. Voor liefhebbers van dit genre een lust voor het oog en niet te missen.

Fotokring Polderlicht exposeert in Raadhuis voor de Kunst

Zondag 18 november om 14.00 uur in het Raadhuis voor de Kunst, Torenstraat 7 in Velsen-Zuid, opent Sander Smeets, wethouder van kunst en cultuur van Velsen, de grote foto-expositie van Fotokring Polderlicht ter gelegenheid van hun 25-jarig jubileum.

Expositie MEKOG / CEMIJ / DCTS

Een niewe expositie in het Hoogovensmuseum over MEKOG / CEMIJ / DCTS. Waar de MEKOG (Maatschappij tot Exploitatie van Kooksoven Gassen) geheel is verdwenen uit IJmuiden, zijn CEMIJ en DCTS nog steeds actief. CEMIJ als producent van Hoogovencement en Danieli Corus als internationaal werkend ingenieursbureau op het gebied van ijzer- en staalproductie.

Beeckestijn Omzeild!

De tentoonstelling "Omzeild! Buitenplaats Beeckestijn en de komst van het Noordzeekanaal", gaat terug naar de 19e eeuw. Amsterdam zoekt een oplossing om zijn haven bereikbaar te houden. Een oud plan om een rechte, korte verbinding vanaf Amsterdam direct naar de Noordzee te maken wordt weer opgepakt.

Navigeren door de eeuwen

In de loodsenzaal van het IJmuider Zee- en Havenmuseum is een nieuwe expositie te zien met het thema ‘Navigeren door de eeuwen’. Hoe was de wereldgeschiedenis geweest als Christoffel Columbus betere navigatiemiddelen had gehad? Was de Titanic misschien niet gezonken als er een radar aan boord was geweest? We zullen het nooit weten...

Motorendraaidag Zee- en Havenmuseum

Oude scheepsmotoren van weleer komen tot leven tijdens de motorendraaidagen in het Zee- en Havenmuseum. Tijdens deze dag ziet (en hoort!) u tal van bijzondere motoren.

Expositie Dakmar Scholten

Stadsschouwburg & Filmtheater Velsen en BKV presenteren samen de eerste “kunstenaar in de schijnwerpers”! De expositie “On-Realistisch” wordt geopend op vrijdag 22 september om 17:00 uur en is tot en met november te zien in de foyers van het theater.