The Seaweed Farmers

De afgelopen maanden peddelden ze regelmatig op een surfplank door Marina Seaport in IJmuiden. Al woelend door het water inspecteerden Nikki Spil en Sjoerd Laarhoven hun zeewier. ‘In september vorig jaar zijn we van start gegaan met de The Seaweed Farmers, voorheen Zee Boerderij IJmond. In april was de eerste oogst en die is goed gelukt. Het wier hebben we verkocht aan een raffinagefabriek in Sint Maartensburg. Daar worden de mineralen eruit gehaald en het water uit dat proces wordt gebruikt om de bloemenvelden bij Sint Maartensbrug te bemesten. De eiwitten en suikers uit ons zeewier zijn weer een heel goede basis voor bioplastic.’

Maar het wier bewijst ook zeker zijn nut als het in het water ligt. Zeewier blijkt namelijk een ideaal biofilter. ‘Met onze oppervlakte kunnen we met twee lichtingen per jaar flink wat CO₂-uitstoot compenseren; net zoveel als 63 keer met het vliegtuig op en neer naar Barcelona. Om nog meer impact te creëren willen we flink uitbreiden. Bedrijven en particulieren kunnen via crowdfunding een voorinvestering doen en op die manier bijdragen aan de vermindering van CO₂. Het voordeel van onze thuisbasis Seaport Marina is dat 30 procent van het oppervlak altijd beschikbaar is, voorlopig kunnen we dus vooruit.’

www.theseaweedfarmers.com

Deel dit bericht via:

The Seaweed Farmers