Tata Steel start bouw grootste milieu-installatie ooit
Tata Steel is gestart met de bouw van de ontstoffings- en DeNOx-installatie bij de Pelletfabriek. Tijdens het Tata Steel Festival werd, in bijzijn van omwonenden en belanghebbenden, de symbolische eerste paal in de grond geslagen. Het wordt de grootste milieu-installatie in de 104-jarige historie van de staalfabriek.
Door een uitzonderlijk technisch ontwerp is het mogelijk gemaakt om de ontstoffingsinstallatie los te koppelen en daardoor versneld op te leveren: in 2023 in plaats van 2025. Tata Steel verwacht volgend jaar al circa 80 procent minder uitstoot van lood, zware metalen en stof bij de Pelletfabriek (ten opzichte van 2019). In de Pelletfabriek worden de grondstoffen gemaakt voor de productie van vloeibaar ruwijzer.
Roadmap Plus.
De bouw van de ontstoffings- en DeNOx-installatie is een belangrijke volgende stap in de uitvoer van het verbeterprogramma Roadmap Plus. Omgevingsmanager Bram Nugteren van Tata Steel: ‘We hebben hard gewerkt om de bouw van deze installatie zo snel mogelijk te starten. Daardoor kunnen we het eerste onderdeel, de ontstoffingsinstallatie, volgend jaar al in gebruik nemen. Daarmee neemt niet alleen de uitstoot van lood verder af, ook die van andere zware metalen en stof.’
Groen staal.
Ook voor de langere termijn is deze maatregel een essentiële verbetering. ‘Staal maken is al meer dan 100 jaar verbonden met de IJmond en dat willen we op een toekomstbestendige manier voortzetten’, aldus Jeroen Klumper, directeur operations van Tata Steel. ‘Op korte termijn werken we hard aan verdere verschoning van onze processen. De Pelletfabriek blijft ook in toekomst, wanneer we overstappen naar de productie van groen staal op basis van waterstof, een belangrijke processtap. Daarmee is deze milieu-installatie ook voor de lange termijn heel relevant. We zijn dan ook blij met deze voortgang en pakken volop door in het komende jaar. Al onze grote verbeterprojecten verlopen volgens planning.’
De bouw van de ontstoffings- en DeNOx-installatie bij de Pelletfabriek kost circa 200 miljoen euro. Eerder werd al fors geïnvesteerd in een doekfilter bij de Sinterfabriek en tal van andere maatregelen om de overlast en gezondheidsklachten te verminderen.
Dit artikel is net als vele andere artikelen terug te lezen in het magazine Ontdek Velsen Nr. 10.