Streekproduct uit de Noordzee

De vissershaven van IJmuiden is een altijd bedrijvige plek. De kotters lopen van maandag tot en met vrijdag binnen om meteen hun verse vis, al op zee gesorteerd en gestript, te lossen. Vervolgens start de handel op de veiling. De IJmuidense visafslag is de op één na grootste afslag van Nederland en er worden vissoorten verhandeld die door de hele wereld geëxporteerd en gewaardeerd worden. De lijnen zijn kort, de vis is vers en van topkwaliteit en de vissershaven met afslag is een hectische, stoere en voor de liefhebbers spannende omgeving. De in de Noordzee gevangen vis die verwerkt en verhandeld wordt in IJmuiden is een streekproduct om trots op te zijn.

Passie voor vis.

Tim van Zeben (1984) zit al sinds zijn middelbare schooltijd in de vis. ‘Zo gaat dat hier in IJmuiden. Vis is een passie die nooit meer uit je systeem gaat. Het is keihard werken op krankzinnige tijden in een wereld op zich. Als je daar de rauwe romantiek van inziet ben je voor je leven verkocht.’ Van Zeben is kwaliteitsmanager bij Zeevishandel Mercuur en voorzitter van de stichting Noordzeevis uit IJmuiden. De Noordzee is rijk aan prachtige kwaliteitsvis en de vissersvloot vangt op jaarbasis meer dan tweehonderd verschillende vis- soorten. Heel vers, gezond en lekker. Door de korte lijnen is de CO2-footprint minder dan van een geïmporteerde vissoort. Tim zegt: ‘En toch komt de Nederlandse consument eerder bij zalm en tonijn uit als het om vis gaat. Heel erg zonde.’

Noordzeevis uit IJmuiden.

Vis uit de Noordzee is gezond en lekker en ook nog eens heel betaalbaar en divers. Noordzeevis uit IJmuiden promoot dit op creatieve wijze met overheerlijke en niet ingewikkelde recepten. Tim: ‘Waarom wel tilapiafilet, ingevlogen vanuit de meest exotische oorden, kopen maar niet onze eigen makreel? Wat mensen wellicht ook niet beseffen: de inktvisringen die je eet in dat romantische haventje in Griekenland komen veelal van inktvis uit onze eigen Noordzee. Er zijn dagen dat er alleen al 50 ton inktvis per dag wordt geëxporteerd.’ Overigens is vis uit de Noordzee in meerdere opzichten heel gezond. Er vindt geen overbevissing plaats want alles is prima gereguleerd en er wordt verantwoord gevist.

Streekproduct uit de Noordzee

Recepten.

De platvis als schol, tong, griet en tarbot die uit de Noordzee komt, is wel bekend bij de consument maar wordt eigenlijk te weinig gekocht en bereid. Andere lokale vissoorten als mul, poon, schar of wijting kennen we alleen nog van verhalen van onze opa en oma, lijkt wel. Daar komt verandering in natuur- lijk. Want de recepten die Noordzeevis uit IJmuiden publiceert zijn onweerstaanbaar en passen in het seizoen. Voorbeeld? Zeeduivelmedaillons met korianderpesto. IJmuidense visbedrijven produceren een authentiek en kwalitatief hoogwaardig streek- product dat wereldwijd bekend is. Noordzeevis uit IJmuiden heeft een boeiend en smakelijk verhaal te vertellen.

Noordzeevis uit IJmuiden

Deel dit bericht via: