Stoere vrouwen

‘Loodsen kunnen niet zien hoe ver de boot precies in een sluis ligt. Ik ben er om te vertellen hoeveel meter ze nog hebben en welke positie ze moeten innemen. En als alles erin is gevaren en de deur dicht gaat, denk ik bij mezelf: Zo, die liggen er weer keurig in. En dat is kicken.’

Karen Stet beschrijft hier de uitdaging van de nieuwe weg die ze is ingeslagen. Ze is sinds kort sluiswachter en hoofdzakelijk werkzaam bij de Noordersluis en Zeesluis IJmuiden. ‘Ik heb altijd keihard gewerkt, diverse bedrijven gehad en ben nog steeds eigenaar van Oesterholt Interieur in Bloemendaal. Een jaartje geleden voer ik door een sluis, zag een vrouwelijke sluiswachter en wist: dit is het en dit wil ik!’ Nu loodst ze machtige cruiseschepen maar ook de vracht- en andere vaartuigen netjes de sluizen in.

‘Het is wel een enorme verantwoordelijkheid en het is ook even wennen dat ik niet meer ‘de baas’ ben. Ik heb het nu gedaan, met de gedachte dat ik het anders nooit meer zou doen. Er zijn trouwens meer vrouwelijke sluiswachters, hoewel het een mannenwereld blijft, maar dat bevalt me eigenlijk wel. Mannen zijn recht door zee. Natuurlijk is elke sluis anders, maar koop je een nieuwe oven moet je ook leren hoe die werkt. Ik ben een watermens. Ik heb al een gevoel van rust als ik op de pont zit. Water werkt helend. Ik blijf dit doen tot ik groot ben en dat duurt hopelijk nog lang.’ Haar glanzende groene ogen en bevlogen manier van vertellen laten zien dat het spreekwoordelijke roer om haar gelukkig maakt.

ijmuiden.nl/zeesluis

Dit artikel is net als vele andere artikelen terug te lezen in het magazine Ontdek Velsen Nr. 10.