Stadspromotor in hart en nieren

Om de tafel met Yvonne Lubbers, eigenaresse van Camping de Duindoorn in IJmuiden. Een Zaankanter die, door het werk van haar man, aan de andere kant van het kanaal terechtkwam en nooit meer is weggegaan.

Zo’n vijfenveertig jaar geleden kreeg de man van Yvonne een tijdelijke opdracht bij De Hoogovens. Om dichterbij de staalfabriek en elkaar te zijn, verbleven zij samen tijdelijk op Camping de Duindoorn. Toen was de camping nog in eigendom van de gemeente en de toenmalige huurder had zijn vertrek aangekondigd. Yvonne en haar man trokken de stoute schoenen aan en stapten naar de gemeente met het voorstel de camping over te nemen. Na de plannen op papier te hebben gezet en verschillende aanvragen te hebben ingediend, werden zij de nieuwe eigenaren van de camping. De man van Yvonne is helaas 18 jaar geleden overleden, maar Yvonne woont nog steeds op de camping. Samen met haar dochter, schoonzoon en kleinkinderen runt zij de camping.

Promotie IJmuiden aan Zee.

‘Het promoten van de IJmuiden ging vroeger alleen om vis en staal. Ook waren de camping en het strand een stuk kleinschaliger en de weg die naar IJmuiden aan Zee loopt, was er toen nog niet. Stadspromotie heette toen ook nog niet ‘citymarketing’, zoals dat nu heet, maar dat ging via de VVV’, vertelt Yvonne. ‘Toentertijd ging je naar de vakantiebeurs voor promotie, maar ook daar waren te weinig mensen voor en we hadden enkel een A4-tje met ‘Velsen IJmuiden’ erop en op de beurs stonden we naast Zandvoort, Maastricht en Den Helder. Er zat helemaal geen logica in daar, dus ik heb toen een brief geschreven naar de provincie, want dit moest beter’. En zo geschiedde.

Yvonne heeft met emmers zand het Damrak in Amsterdam bezet met de ‘Emmertjes-actie’, de gemeente wakker geschud omtrent het zwerfafval richting het strand door de vergaderzaal binnen te stappen met zakken en prikkers en nog steeds laat ze regelmatig van zich horen tijdens ondernemersbijeenkomsten in Velsen. De entree naar het strand kan nog steeds echt beter. ‘De recreanten hebben op deze manier niet het gevoel dat ze naar het strand gaan’, zegt Yvonne.

Camping De Duindoorn.

Al 45 jaar lang woont Yvonne op de camping en al die tijd bezorgt zij met haar familie vele toeristen een heerlijke vakantie aan het strand. Inmiddels is de camping gegroeid en staan er chalets, maar er zijn ook nog steeds velden waar gasten met hun camper of tent kunnen kamperen. De gasten die de camping bezoeken zijn heel divers, er komen veel mensen uit Duitsland, het zuiden van Nederland, maar ook mensen uit de buurt boeken geregeld een plek om de zomer nóg dichterbij het strand te kunnen doorbrengen.

www.duindoorn.nl