Sportvissers vangen veel vuil op de Noordpier

Op vrijdagavond 24 juni hebben sportvissers onder het motto ‘Vang5’ het zwerfvuil op de Noordpier opgeruimd. Gewapend met vuilniszakken en vuilgrijpers is er door de sportvissers weer veel rotzooi op de pier opgeruimd.

De buit bestond vooral uit blikjes, hout en allerlei soorten plastic. ‘Eigenlijk alles wat blijft drijven, ligt op en langs de Noordpier’, geeft Maikel van Breugel, adviseur sportvisserij bij Sportvisserij MidWest Nederland aan. ‘Ongelofelijk dat er zoveel rommel ligt. Je ruimt toch gewoon je afval op na een dagje vissen?’ vraagt hij zich hardop af. Ondertussen groeit de hoop volle vuilniszakken gestaag. Maikel bedankt alle vrijwilligers voor het helpen en constateert tegelijkertijd dat de sportvisserij deze opruimacties nog steeds keihard nodig zijn. Waar het de laatste jaren beter ging met steeds meer milieubewuste sportvissers langs het water en minder vuil, lijkt het juist nu weer toe te nemen. Door corona vissen er nu veel meer mensen en die laten ook meer rommel achter. Daarom gaan we door met onze schoonmaakacties én met voorlichting onder het motto ‘Vang5’.

Vang5.

Met de Vang5-campagne roept Sportvisserij Nederland alle sportvissers op om elke keer dat sportvissers gaan vissen rond hun stek vijf stuks afval mee te nemen óf vijf minuten afval op te ruimen.
Door voortaan standaard wat zwerfvuil mee te nemen tijdens of na het vissen, maken en houden we samen de waterkant schoon. Sportvisserij Nederland doet met Vang5 een beroep op alle sportvissers en neemt het opruimen ook mee in al haar éigen activiteiten van viswedstrijden tot jeugdvisevenementen.
Stichting Nederland Schoon, de belangrijkste partner van de Vang5-campagne en faciliteert de toolkit met schoonmaakmaterialen die sportvissers kunnen bestellen via www.vang5.nl.

De actie ‘Vang5’ is een samenwerkingsverband van de georganiseerde sportvisserij. Dat zijn de IJmuider Zuidpier Zeevis Vereniging (IJZVV), Sportvisserij Nederland en Sportvisserij MidWest Nederland, met medewerking van de gemeente Velsen.