Spiesdraegers en Geuzen op bezoek bij Brederode

De vroegere bewoners van Kasteel Brederode komen het Ruïne Bewoond weekend 24 & 25 september weer tot leven. Ze ontvangen de bezoekers, lopen in middeleeuwse kleding rond voor een praatje, helpen met de horeca of doen wat andere werkzaamheden, zodat het Kasteel herleeft!

Beide dagen zijn Den Spiesdraegers uit 1625 met hun spiesen van wel 5 meter op bezoek! Nadat Hendrik II van Brederode, de Grote Geus, het vuur had aangewakkerd voor het beëindigen van de Spaanse overheersing en de Tachtigjarige Oorlog, nam na zijn dood Willem van Oranje het stokje van hem over. Gueux is Frans voor bedelaars en werd de geuzennaam – geus is een verbastering van gueux – van de opstandelingen tegen de Spanjaarden.
Den Spiesdraegers roepen jong en oud op om zich aan te sluiten bij het leger van de Prins van Oranje en natuurlijk word je als je de training goed doorstaat met Soldij beloond!

Op zondag 25 september horen we tromgeroffel en liederen, want dan komt Vive les Gueux ook op bezoek! Een enthousiaste groep mannen en een vrouw, die door middel van zang en spel een beeld schetst van het leven in het strijdgewoel van de Tachtigjarige Oorlog. Zij zingen uit volle borst en brengen de Tachtigjarige Oorlog met de Geuzentijd als geen ander tot leven.

Beide dagen open van 11.00 – 17.00 uur.
Entree: € 8,-, kinderen 4-11 jaar € 6,-, kinderen 0-3 jaar gratis.

www.ruinevanbrederode.nl