Southwind Raptor bezorgt Nederland eerste interlandzege

Nederland heeft de eerste officiële kortebaaninterland gewonnen. Southwind Raptor en Marco Spin zegevierden in Santpoort en versloegen daarmee niet alleen hun landgenoten, maar ook de gasten uit België. Onze zuiderburen weerden zich echter verrassend goed en pakten dankzij Cezar H en Francis Neirinck de vierde plaats.

De kortebaan in Santpoort, waar de mensen als vanouds rijendik langs de hekken stonden, kende een bijzonder verloop. De eerste drie paarden in de uitslag verloren allemaal in de eerste omloop. Via de nieuwe tussenronde kwamen zij echter terug in de strijd en knokten zich naar de finalefase.

Ook Southwind Raptor verloor zijn eerste ritten van de middag. De trots van eigenaar/trainer Bert de Boer ging twee keer in galop tegen Hero Baldwin. Via Montana van Herend, Coktail Bar, Cezar H en Bankrobber haalde hij alsnog de finale. Daarin wachtte Kelsa Europoort met Manon Pools. De merrie is één van de snelste starters van het circuit, maar heeft moeite met de laatste honderd meter.

Omdat Southwind Raptor een handicap heeft van vijf meter was de finale om van te smullen. Kelsa Europoort nam steeds een ruime voorsprong die vervolgens door de uiteindelijke winnaar vlak voor de finish teniet werd gedaan. Dit tot blijdschap van het publiek die de totalisatorfavoriet hartstochtelijk aanmoedigde. Juichend kwam Spin in de beslissende kamprit over de streep. Het betekende de eerste kortebaanzege voor de leerlingpikeur.

Vierde plaats voor Belgische Cezar H

De Belgische deelnemers bleven opvallend goed overeind in Santpoort. Francis Neirinck bereikte met zijn twee paarden Best Game en Cezar H de derde omloop. Vooral de laatste baarde opzien door in de tweede omloop de razendsnelle Eliot Charisma te verslaan.

In de derde omloop leek het sprookje uit voor de twee Belgische deelnemers, maar bood bijloting voor Cezar H een nieuwe kans. Nadat de ruin had verloren van Kelsa Europoort ging de combinatie op voor het brons tegen Bankrobber en John Dekker. De Nederlandse combinatie eindigde uiteindelijk als derde, al had het daarbij veel geluk dat de keurmeesters een overduidelijke galoppade van Bankrobber over het hoofd zagen.

Dat de Belgische deelnemers tot het einde meestreden, is goed nieuws voor de Kortebaanbond. Zij hoopten immers met de interland de deelname van onze zuiderburen te stimuleren. Meerdere deelnemers toonden talent en kunnen zeker nog eens terugkomen. Ook voor de organisatie van Santpoort was de interland een succes. Zij bezorgden het vele publiek met mooie sport een heerlijke middag.