Santpoort gaat ‘De Boer Op’

Van 30 juli tot en met 6 augustus 2022 kunnen we weer feesten tijdens het Dorpsfeest Santpoort. De kermis is verpacht, het programma staat in de grondverf en wij ruiken bijna de modder al weer. ‘De Boer Op!’ is het enigszins dubbelzinnige thema. Enerzijds omdat coronamaatregelen van tafel zijn. Anderzijds omdat de Harddraverij Vereniging de boeren in het dorp een warm hart toedraagt.

Afgelopen jaar is de vereniging benaderd door de agrariërs uit Santpoort die hun brood verdienen met paarden- en veehouderij. De provincie Noord-Holland wil het natuurgebied uitbreiden wat, volgens de boeren die de landerijen bezitten, ten koste gaat van hun agrarische bedrijfsvoering. Door plannen van de provincie Noord-Holland wordt hun toekomst onzeker.

Samen met de Stichting Santpoort maakt de Harddraverij zich hard voor de cultuurhistorische waarde van het Santpoortse landschap, waarbij ruimte is voor het boerenleven. Dat geldt zowel voor vee- als paardenhouderij. Daarnaast is de vereniging officieel ook belanghebbend, omdat het evenemententerrein bij de Ruïne van Brederode ook in dit gebied ligt.

De organisatie van het Dorpsfeest Santpoort hecht sowieso veel waarde de onderlinge verbondenheid en het behoud van cultuurhistorie. Dat blijkt ook uit de formele bijschrijving van de Kortebaan Santpoort in de ‘Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland’. Met de bijschrijving toont de vereniging aan dat zij zich hard maakt om deze historische sport ook in de toekomst over te dragen op nieuwe generaties en te blijven werken aan de zichtbaarheid ervan. Ook de Kortebaan van IJmuiden is bijgeschreven en zo zijn we binnen de gemeente Velsen goed vertegenwoordigd op de lijst van Immaterieel erfgoed.

www.dorpsfeest-santpoort.nl