Rijk aan erfgoed

De gemeente Velsen kent een rijke historie. Al rond het begin van de jaartelling vestigden zich hier de Romeinen in het meest noordelijke fort van het Romeinse Rijk: Castellum Flevum. Daarvan is vandaag de dag niets meer te zien, maar gelukkig kun je nog genoeg andere iconen van de Velsense geschiedenis bezoeken. Denk bijvoorbeeld aan de de Engelmunduskerk in Dorp Velsen, een van de oudste kerkgebouwen in Nederland. Of ga terug in de tijd bij de Ruïne van Brederode of op een van de buitenplaatsen.

De grote geschiedenis van het kleine Dorp Velsen.

Als je vandaag de dag door de smalle straatjes van Dorp Velsen loopt, is het maar moeilijk om je voor te stellen dat dit ooit het religieuze en administratieve hart van het gebied was. In die tijd heette Velsen nog Felison en woonden hier onder meer kerkleiders, vorsten, boeren, tuinders en handelslieden. Aan de drukte kwam een einde toen in de 20e eeuw het Noordzeekanaal gegraven werd. Een derde van het dorp moest wijken voor de verbreding van het Noordzeekanaal en het gemeentebestuur verhuisde naar een nieuw gemeentehuis in IJmuiden. Gelukkig werd het dorp door het rijk als beschermd dorpsgezicht verklaard. Je zult er versteld staan van de mooie, monumentale panden. Met als middelpunt de Engelmunduskerk. Daarvan dateren de fundamenten uit de 12e eeuw, maar de geschiedenis gaat veel verder terug. Al in de 8e eeuw werd hier voor het eerst een houten kerk gesticht.

Ridders en jonkvrouwen op de Ruïne van Brederode.

Een andere plek waar je terug in de tijd kunt gaan, is de Ruïne van Brederode in Santpoort-Zuid. Na de oprichting in de tweede helft van de 13e eeuw door Willem I van Brederode volgde een geschiedenis van verwoesting en wederopbouw. De laatste heer van Brederode stierf in 1679 kinderloos, waardoor het adellijke geslacht Brederode uitstierf en het kasteel in handen van de Nederlandse Staat kwam. In de 19e eeuw werd het gerestaureerd. Het resultaat is zeker de moeite waard om te zien! Extra bijzonder wordt je bezoek tijdens het riddertoernooi. Je bent dan getuige van spectaculaire zwaardgevechten en ontmoet ridders en jonkvrouwen in vol ornaat.

Rijk aan erfgoed

Buitenplaatsen: toen en nu een groene oase van rust.

Groen en natuur zijn in Velsen nooit ver weg. Combineer natuur met historie tijdens een bezoek aan een van de buitenplaatsen. Deze werden vroeger aangelegd door rijke Amsterdamse regenten en kooplieden die in het weekend de drukte van de stad wilden ontvluchten. En dat kun je hier vandaag de dag nog steeds doen. Ontdek bijvoorbeeld de vele verschillende tuinstijlen op Buitenplaats Beeckestijn. Elke nieuwe eigenaar liet hier een stukje in de tuin aanleggen en zo maak je tijdens je wandeling een reis door de tijd. Of ga naar Buitenplaats Velserbeek. Behalve wandelen, kun je hier ook met het hele gezin naar de kinderboerderij of de speeltuin. Naar welke buitenplaats je ook gaat, je kunt tussendoor een hapje eten of een kop koffie drinken bij de sfeervolle horeca midden in het groen.

Deel dit bericht via: