Pionieren op het Forteiland
“Rauwe parel in de monding van het Noordzeekanaal”, zo noemt Rick Slabbers het Forteiland. Met zijn bedrijf PBN exploiteert hij het Forteiland. “Veel Velsenaren weten niet goed wat het Forteiland precies is en wat je er allemaal kunt doen en ik vind het belangrijk om dat verhaal te vertellen.” Het Fort is gebouwd aan het eind van de 19e eeuw als onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Rick kwam voor het eerst in aanraking met het Forteiland in 1994 toen hij gevraagd werd voor een marketingcampagne van Van Nelle Zware Shag een evenement te organiseren op een ruige plek. “Eigenlijk heel gek om een actief evenement te organiseren voor een tabaksfabrikant, als je zo terugkijkt, maar het Forteiland sloeg enorm aan. Het was toen nog onontgonnen en spannend, want er was bijvoorbeeld nog geen licht en de gangen lagen vol zand.”
Toen de Stelling van Amsterdam in 1996 werd benoemd tot Unesco-werelderfgoed namen de gemeente en provincie samen de renovatie van het Forteiland op zich. “Dit betekende bijvoorbeeld dat al het zand uit de gangen gehaald werd en de kozijnen vervangen”, aldus Rick. Na de renovatie kwam er een zoektocht naar iemand die het Forteiland wilde exploiteren. “Wij gingen met PBN die uitdaging aan in 2008. Dat was best lastig, want dat was het hoogtepunt van de crisis en wij moesten als pionier zelf uitvinden wat wel en niet werkte.” Het Forteiland draait zonder subsidie, dus het onderhoud en restauratie worden betaald vanuit commerciële activiteiten. Dat brengt soms lastige vraagstukken met zich mee volgens Rick: “Je wilt het Fort zo veel mogelijk in de originele staat behouden, maar voor de exploitatie zijn er natuurlijk ook faciliteiten nodig. Wij hebben als policy dat alle veranderingen die we aanbrengen omkeerbaar moeten zijn.“
Er gebeurt nu ontzettend veel op het Forteiland: “We zijn berekend op grote groepen en hebben een capaciteit tot 600 mensen. Onze specialiteit is het organiseren van teambuildingactiviteiten en bedrijfsuitjes waarbij we je zowel fysiek als mentaal aan het werk zetten. En als je echt iets speciaals zoekt, hebben we een top vergaderlocatie met uitzicht over de zee en een topchef die de lekkerste gerechten bereidt.” Wil je zelf als Velsenaar een keer een kijkje nemen in het Fort? Elke eerste zondag van de maand organiseert de stichting Vrienden van het Forteiland een historische rondleiding. Voor meer informatie: www.forteiland.nl of 020-6263600.