Operakoor Bel Canto

In Velsen valt veel te doen en te beleven. Ook op het gebied van kunst en cultuur. De gemeente telt veel verenigingen met gepassioneerde en enthousiaste vrijwilligers. Een aantal culturele verenigingen en hun vrijwilligers worden hier uitgelicht. Zo ook Anita Ouddeken, bestuurslid bij Operakoor Bel Canto.

Turandot van Puccini, Aïda van Verdi en Carmen van Bizet. Wereldberoemde opera’s die op het repertoire staan van Operakoor Bel Canto. Bel Canto is een Velsens amateur operakoor met een grote voorliefde voor de klassieke opera’s. Het koor is opgericht in 1956 en wordt geleid door dirigent Marco Bons. ‘Het bijzondere van ons koor is dat wij één van de weinige Nederlandse koren zijn die een volledige opera op de planken zet. Onder begeleiding van verschillende professionals (kledingadviseur, decoratelier, regisseur en een dramaturg) werken wij elke 2 jaar toe naar de uitvoering van een meer of minder bekende opera’, zegt Anita Ouddeken.

‘Het koor telt momenteel circa 40 vaste leden en 20 projectleden. De hoofdrollen bij een uitvoering worden vertolkt door professionele solisten en de Utrechtse Muziekacademie is het begeleidende orkest, eveneens onder leiding van Marco Bons. Het koor werkt met vier stemgroepen: sopraan, alt, tenor en bas. Iedereen die kan zingen kan lid worden. We repeteren wekelijks op dinsdagavond.’ De eerstvolgende uitvoering is Nabucco van Verdi op zaterdag 18 en zondag 19 maart 2023 in Stadsschouwburg Velsen.

www.operakoorbelcanto.nl

Dit artikel is net als vele andere artikelen terug te lezen in het magazine Ontdek Velsen Nr. 10.