Openingstijden Hoogovensmuseum tijdelijk aangepast

In het Hoogovensmuseum wordt in de maanden april-mei de theatervoorstelling: Onder de rook van de Hoogovens van de theatergroep De Vlammende Eend gespeeld, zie hiervoor: www.onderderookvandehoogovens.nl. Daarvoor is het museum deels leeg gemaakt om ruimte te maken voor de theatervoorstellingen. In de periode van de theatervoorstelling is het museum alleen in aangepaste vorm open op de woensdagen van 10.30 tot 15.00 uur en voor groepen op afspraak.

Het Hoogovensmuseum toont de geschiedenis van het staalbedrijf in IJmuiden. De ontwikkeling van de ijzer- en staalindustrie wordt levend gehouden door het presenteren van objecten, historische documenten, foto’s en filmmateriaal. Nieuw is een staaf staal uit 1770 die is opgebaggerd voor Wijk aan Zee tijdens de aanleg van de stroomkabels voor de windparken voor de kust. De staaf is afkomstig van een Zweeds schip dat daar in december 1770 strandde en uiteen sloeg.

Naast de historie in de zogenaamde tijdlijn is er een buitenopstelling met grote objecten welke in de fabricage van staal gebruikt worden. Op een mooi aangelegde modelbaan met de skyline van Tata Steel op de achtergrond rijden ruwijzer mengers heen en weer tussen hoogoven en staalfabriek, terwijl grondstoffenwagens rondrijden. Het museum is gevestigd in een historisch gebouw ‘de oude buizengieterij’.

www.hoogovensmuseum.nl