Ontdek Velsen

Ontdek Velsen

Ontdek Velsen op de fiets! Citymarketing heeft een route uitgezet langs 18 culturele en monumentale parels in de gemeente Velsen. Deelname is gratis. De route is bedoeld om bewoners en bezoekers te laten (her)ontdekken wat onze veelzijdige gemeente allemaal te bieden heeft.

Bij elke locatie hangt een qr-code waarmee je een video kunt bekijken met interessante weetjes of een spannend verhaal, waardoor de route ook zeer geschikt is voor kinderen. Aan het einde van elke video verschijnt een letter in beeld. Deze letters samen vormen een zin van 18 letters. En ook die zin is een verrassing. In ieder geval wordt duidelijk dat Velsen heel wat te vertellen heeft! Dit is de Ontdek Velsen fietsroute.

De fietsroute kan in één keer worden gereden, maar dat hoeft niet natuurlijk. Onderweg is namelijk van alles te zien en natuurlijk zijn er heel wat gezellige plekken waar je kunt stoppen voor een hapje of een drankje. De route is daarom opgesplitst in een westelijk deel (route A) en een oostelijk deel (route B) met elk 9 locaties. Het is ook mogelijk om de locaties los te bezoeken, bijvoorbeeld als onderdeel van een wandeling. En misschien nodigt een locatie wel uit tot een langer bezoek.

De fietsroute Ontdek Velsen is ontwikkeld door Koel Creative Productions uit Driehuis in samenwerking met Citymarketing Velsen | .IJmuiden. De locaties die zijn opgenomen zijn het Bunker Museum IJmuiden, Dorp Velsen, Korenmolen de Zandhaas, Bibliotheek Velsen/KunstForm Velsen, Landgoed Duin & Kruidberg, Museumhuis Beeckestijn, Noordzeevis uit IJmuiden, Pieter Vermeulen Museum, Raadhuis voor de Kunst, Ruïne van Brederode, Zeesluis IJmuiden/SHIP, Informatieboerderij Zorgvrij, Stadsschouwburg Velsen, BUKO Stadion (Telstar), Thalia Theater, Zee- en Havenmuseum, IJmuiden Rauw aan Zee (strand/pieren), Buitenplaats Velserbeek en ’t Mosterdzaadje. Plekken die bekend zijn, die een kennismaking waard zijn, die je aan bezoekers van onze gemeente wil laten zien en waar je misschien met andere ogen naar gaat kijken.

Fietsen Velserbeek
Fietsroute Ontdek Velsen aangegeven met QR-codes

Voorproefje op Ontdek Velsen

Op zondag 12 september organiseert Citymarketing Velsen | .IJmuiden een nieuw evenement dat de parels van onze gemeente met elkaar verbindt. Culturele instellingen, maatschappelijke organisaties en bedrijven laten tijdens Ontdek Velsen zien wat wij in tijden van corona grotendeels hebben moeten missen.

Bewoners en bezoekers kunnen op de fiets of lopend een rondje langs de parels van Velsen maken. Van de schouwburg tot de horeca en van de musea tot de maakindustrie. Deelname is gratis. Ontdek Velsen vormt tevens de start van het culturele seizoen en valt samen met de Open Monumentendag 2021. Het doel is dat minstens 30 locaties een unieke, eenmalige activiteit aanbieden. De deelnemers hebben dan echt iets te kiezen.

Om te voorkomen dat het op sommige plekken te druk wordt, is vooraf aanmelden verplicht. Dat kan vanaf 1 augustus via www.ijmuiden.nl/ontdekvelsen. De ontdekkingstocht door Velsen begint om 10.00 uur. Organisaties die mee willen doen en zich nog niet hebben aangemeld kunnen een mail sturen naar info@ijmuiden.nl.