Ontdek Velsen

Gratis activiteiten om Velsen te (her)ontdekken

Op zondag 12 september organiseert Citymarketing Velsen | .IJmuiden een nieuw evenement dat de parels van onze gemeente met elkaar verbindt: Ontdek Velsen. Culturele instellingen, maatschappelijke organisaties en bedrijven laten die dag zien wat wij in tijden van corona (grotendeels) hebben moeten missen.

Bewoners en bezoekers kunnen op de fiets of lopend een rondje langs de parels van Velsen maken. Deelname aan alle activiteiten is gratis! Ontdek Velsen vormt tevens de start van het culturele seizoen en valt samen met de Open Monumentendag 2021.

Meer informatie over de ‘Ontdek Velsen’ QR fietsroutes kunt u vinden onderaan deze pagina.

DJ workshop in de Oude Finse school

De deuren van Rijksmonument de 3 Klank zijn geopend tussen 12.00 en 14.00 uur. De oude Finse school uit 1949 is van binnen en buiten te bewonderen. In de 3 Klank zit muziekschool Koel! Je kunt rondleidingen krijgen door de muziekschool, een kijkje nemen in de studio’s en er zijn gratis inloopworkshops DJ en Producing.

Aanmelden niet noodzakelijk.

Bedruk zelf je burger bij Leonardo Hotel

Chef’s! Food & Drinks IJmuiden heeft haar deuren geopend in de lente van 2020 in het Leonardo Hotel IJmuiden Seaport Beach. Zij werken met het Chef’s! concept dat staat voor puur, vers en kwaliteit. De gerechten worden aan tafel afgemaakt en er zijn geen geheimen in de open keuken waar alle gerechten voorbereid worden. Om het Chef’s! concept te beleven kunnen bezoekers op deze dag aan tafel zelf de bekende burger bedrukken met het Chef’s label!

Aanmelden niet noodzakelijk.

Bunkeren in het Bunkermuseum

In speciale mini Bunkerrondleidingen laten gidsen in 30 minuten het duin met de bunkers zien. Het Bunker Museum IJmuiden is een oorlogsmuseum in IJmuiden aan Zee. Het is gevestigd in manschappenbunkers die behoren tot de Marine Kustbatterij Heerenduin, een Duits bunkercomplex uit de Tweede Wereldoorlog.

Adrenalinekick op de Powerboat van Eventmaker

De ultieme combinatie tussen snelheid, water en avontuur ervaren? Vaar mee op de RIB Powerboat! Behaal snelheden van tot wel 90 km/u, spring over de golven en ervaar de krachten van de verschillende elementen.

Blokarten op het breedste strand van NL!

Strandzeilen is een geweldige belevenis voor iedereen die van snelheid en de buitenlucht houdt. Race over het driehonderd meter (!) brede strand in de speciaal ontwikkelde zeilwagen van marktleider  Blokart. Strandzeilen is makkelijk te leren, en dankzij de ervaren instructeurs kan deze sport door iedereen beoefend worden.

Leer alles over de sluizen!

Expert Volkert Schaap van SHIP houdt twee presentaties over de historie van het sluishavencomplex van 1876 t/m  de bouw van Zeesluis IJmuiden. Bezoekers ontvangen een presentje en een lekkernij bij de koffie.

Bezoek het Hoogovensmuseum

Het Hoogovensmuseum toont de geschiedenis van het Staalbedrijf in IJmuiden. De ontwikkeling van de IJzer- en Staalindustrie wordt levend gehouden door het presenteren van objecten, historische documenten, foto’s en filmmateriaal.

Rondleiding Dorp Velsen en de buitenplaatsen

Op een klein stukje Velsen staan drie overgebleven buitenplaatsen en het laatste deel van een dorp dat ooit het economisch en bestuurlijk centrum van de regio was. De wandelingen met gids zijn 7 km lang en duren ongeveer 2.5 uur.

Rondleiding Begraafplaats Duinhof

In het kader van Open Monumentendag en Ontdek Velsen opent begraafplaats Duinhof de deuren van de aula. Er zijn drie rondleidingen om 11:00 uur, 13:00 uur en 15:00 uur over de geschiedenis en de bijzondere architectuur van Dudok.

Aanmelden niet noodzakelijk.

Word zo slim als een vos in het Pieter Vermeulen Museum

Bij het Pieter Vermeulen Museum krijg je buiten een lekker kopje koffie, thee of limonade. Het museum biedt vanaf dit punt een korte gratis rondleiding aan met een uniek kijkje in het depot. Aanmelden kan op locatie zelf. Ook is het natuurlijk mogelijk om de tentoonstelling ‘Zo slim als een vos’ te bezoeken en wie weet kom je een ‘echte’ vos tegen. Na het bezoek kan je gratis een vosje knutselen of een leuke button maken.

Op stap met de boswachter in Spaarnwoude

Boswachter Noelle neemt je mee door het heuvellachtige prachtige landschap van Spaarnwoude en deelt al wandelend haar kennis over de rijke cultuurhistorie van het gebied, over de natuur en het verrassende buitenleven. De route is ongeveer 10 kilometer en geschikt voor volwassenen en kinderen vanaf 10/12 jaar.

Rondleiding Oud-IJmuiden

Neem deel aan een unieke rondleiding in Oud-IJmuiden. Er valt namelijk veel te vertellen over het verleden en het heden. Je wordt rondgeleid door de enthousiaste gidsen Louis en Giel. Al wandelend maken we een tijdreis door de wijk, terwijl je de verhalen hoort over de unieke en levendige geschiedenis van deze vissersplaats aan zee.

Bezoek Technisch College Velsen en Maritiem College IJmuiden

Techniek heeft de toekomst en de leukste school voor techniek staat in Velsen! De praktijklokalen in het schoolgebouw zijn geopend voor bezichtiging en het is mogelijk deel te nemen aan een rondleiding en/of een workshop fietstechniek, autobanden verwisselen, Virtual Reality, lassen of robotica.

Bezoek de nieuwe radiostudio van RTV Seaport

Sinds kort zendt RTV Seaport uit vanuit een nieuwe studio. Met de nieuwe studio ontstaan er tal van nieuwe mogelijkheden voor het maken van radio zoals voice-tracking, makkelijkere voorbereiding van programma’s en scherpere muziekkeuze. Kom langs en ontdek de nieuwe studio.

Overwin de stormbaan bij ActionPlanet

Ben jij niet bang om vies te worden? Dan is de stormbaan van ActionPlanet iets voor jou. De stormbaan bestaat uit uitdagende, soms modderige hindernissen en obstakels. Enige conditie is gewenst om van hindernis naar hindernis te racen. Beleef deze uitdaging voor jong en oud!

Bezoek Museumhuis Buitenplaats Beeckestijn

Beeckestijn is een 18de-eeuws Buitenplaats van grote allure, een prachtig voorbeeld van de cultuur van de Hollandse buitenplaats. Het is een van de weinige in zijn geheel bewaard gebleven zomerverblijven van Amsterdamse regenten. Kom gratis langs en geniet van de bijzondere stijlkamers en tuinen.

Rondleiding Landgoed Duin en Kruidberg

Landgoed Duin en Kruidberg

Ga op reis door het voormalig grootste woonhuis van Nederland. Tijdens een 45 minuten durende rondleiding leer je de historie van Landgoed Duin & Kruidberg kennen.

Zelf boter maken en proeven bij Boerderij Zorgvrij

Altijd al willen weten hoe boter wordt gemaakt? Kom op het grote plein voor de informatiebalie de benodigdheden ophalen om eigen boter te schudden en deze op een heerlijke verse plak ontbijtkoek te proeven.

Beleef Noordzeevis uit IJmuiden

Ga samen een icoon uit de IJmuidense viswereld op stap in de vishal van IJmuiden. Je zult versteld staan hoeveel verschillende vissoorten er op de prachtige vistafel te bewonderen zijn. Na de rondleiding weet jij het verschil tussen een schol en een schar en hoe je een vis fileert.

Live acts, proeflessen en meer bij KunstForm Velsen

Bij Kunstform Velsen is het de hele dag feest. In alle ruimtes van het pand zijn de hele dag activiteiten te doen. Er is zelfs een podium buiten in de tent waar diverse acts waaronder Danceworks een optreden verzorgd.

Aanmelden niet noodzakelijk.

Suppen bij Villa Westend

Suppen Villa Westend

Bij Villa Westend kan je suppen op de Westbroekplas. Het maakt niet uit of je beginner of gevorderd bent. Suppen staat voor Stand Up Paddle boarden en is een mix tussen peddelen en (golf)surfen. Hierna kan je uiteraard bijkomen en genieten van een drankje op het strand van Villa Westend.

Rondleiding bij IJmuider Zee- en Havenmuseum

Ontdek in een speciale rondleiding de geschiedenis van het Noordzeekanaal en het ontstaan en de ontwikkeling van IJmuiden door de jaren heen. Kom ook meer te weten over de visserij en maritieme activiteiten zoals sleepvaart, reddings- en loodswezen en industrie in Velsen.

Jubileumexpositie bij Raadhuis voor de Kunst

Kunstenaars Collectief Velsen viert met een jubileumexpositie het 30-jarig bestaan. Vijftien Velsense kunstenaars exposeren actueel werk in de tentoonstelling ‘Dit zijn wij nu’. Bij droog weer staan op het pleintje marktkramen met kunst voor de deur. Voor kinderen is het mogelijk om een (zelf-)portretje te maken.

Nova College Scheepvaart

Bij het Nova College Scheepvaart is een expositie te zien van foto’s van de IJmuidense fotografen Bas Groen en Ton van Steijn. Ook kan je zelf varen op een schip via een simulator.

Fietsen door Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Geniet tijdens deze knooppunten fietstocht van cultuur in pure natuur in het noordelijke deel van Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Een golvend landschap met meertjes, valleien, bos en strand en zee. Volg de sporen uit het verleden; van de Vroege Middeleeuwen, Ruïne van Brederode, de landgoederen tot de Atlantikwall uit de Tweede Wereldoorlog.

Knooppunten Fietswerk:
99 -> 7 -> 5 -> 4 -> 92 -> 6 -> 66 -> 18 -> 19 -> DIY route

Bezoek Ruïne van Brederode

Bezoek de Playmobiltentoonstelling over de Strijd om Holland. Ga met ons mee de geschiedenis in. Van de totstandkoming van het Koninkrijk der Nederlanden terug de tijd in tot aan de Slag bij Vlaardingen in 1018. De hoogtepunten worden uitgebeeld door een paar duizend Playmobilfiguurtjes, -schepen en -gebouwen.

Stadsschouwburg en Filmtheater Velsen

Stadsschouwburg en Filmtheater Velsen biedt een gratis doorlopend filmprogramma. In gratis rondleidingen kom je voor en achter de schermen en in de foyer is een expositie te bekijken over de geschiedenis van het theater. Ook is er een leuke kindervoorstelling met muziek, interactief theater en vertelkunst.

Lezingen, workshops en kinderactiviteiten in de Bibliotheek Velsen

Een gevarieerd programma voor jong en oud in de Bibliotheek op zondag 12 september! Doorlopende activiteiten zoals het voorlezen door kinderen in hun eigen taal, het medialab, een workshop Mindfulness, een speurtocht door de bibliotheek en sneltekenaar Boet van Heugten komt tekenen! Daarnaast zijn er twee lezingen van Conny Braam en Juliette Verhofstad over Velsen en Dudok met elk 25 plaatsen.

Rode Kruis Bike Team

Tijdens Ontdek Velsen staat het Rode Kruis Bike Team paraat! Twee bike teams fietsen de hele dag door Velsen en ondersteunen waar mogelijk. Kom je ze tegen? Maak vooral even een praatje en ontdek wat het Rode Kruis in Velsen doet.

Kopje koffie of thee bij Snowworld

Kan jij niet wachten tot het wintersportseizoen weer begint? Kom langs bij Snowworld Amsterdam, voel de sneeuw en de kou en neem een heerlijk kop koffie of thee voor € 1,- in het sfeervolle restaurant in Oostenrijkse stijl.

Aanmelden niet noodzakelijk.

Fietsroutes Ontdek Velsen ‘West’ en ‘Oost’

Bij elke locatie hangt een qr-code waarmee je een video kunt bekijken met interessante weetjes of een spannend verhaal, waardoor de route ook zeer geschikt is voor kinderen. Aan het einde van elke video verschijnt een letter in beeld. Deze letters samen vormen een zin van 18 letters. En ook die zin is een verrassing. In ieder geval wordt duidelijk dat Velsen heel wat te vertellen heeft! Dit is de Ontdek Velsen fietsroute.

De fietsroute kan in één keer worden gereden, maar dat hoeft niet natuurlijk. Onderweg is namelijk van alles te zien en natuurlijk zijn er heel wat gezellige plekken waar je kunt stoppen voor een hapje of een drankje. De route is daarom opgesplitst in een westelijk deel (route A) en een oostelijk deel (route B) met elk 9 locaties. Het is ook mogelijk om de locaties los te bezoeken, bijvoorbeeld als onderdeel van een wandeling. En misschien nodigt een locatie wel uit tot een langer bezoek.

De fietsroute Ontdek Velsen is ontwikkeld door Koel Creative Productions uit Driehuis in samenwerking met Citymarketing Velsen | .IJmuiden. De locaties die zijn opgenomen zijn het Bunker Museum IJmuiden, Dorp Velsen, Korenmolen de Zandhaas, Bibliotheek Velsen/KunstForm Velsen, Landgoed Duin & Kruidberg, Museumhuis Beeckestijn, Noordzeevis uit IJmuiden, Pieter Vermeulen Museum, Raadhuis voor de Kunst, Ruïne van Brederode, Zeesluis IJmuiden/SHIP, Informatieboerderij Zorgvrij, Stadsschouwburg Velsen, BUKO Stadion (Telstar), Thalia Theater, Zee- en Havenmuseum, IJmuiden Rauw aan Zee (strand/pieren), Buitenplaats Velserbeek en ’t Mosterdzaadje. Plekken die bekend zijn, die een kennismaking waard zijn, die je aan bezoekers van onze gemeente wil laten zien en waar je misschien met andere ogen naar gaat kijken.

Ingeborg Baumann heeft de route al gefietst. Lees hier haar blog over Ontdek Velsen.