Ongepolijste perfectie

Ymkje Veenstra (24) voelt zich hier op haar plek als kunstenaar. Hier in IJmuiden met al zijn rauwe, ongepolijste schoonheid. Hier waar in de vis werken een keihard leven betekent. IJmuiden waar dagelijks bakken vol verse zeevis op de kaden wordt gehesen om vervolgens meteen verhandeld en verwerkt te worden. Een stoere wereld met ruige mannen die hun ambacht met trots in ere houden. Mensen die rauw lijken maar kwetsbaar zijn in hun passie.

Geïnspireerd door onder andere haar vader, een Fries die hier zou passen met zijn markante kop, koos Ymkje de IJmuidense visserijwereld als afstudeerproject voor de opleiding Fotografie en Kunst aan de Minerva Academie voor Popcultuur in Leeuwarden. ‘Ik pak mijn moment en dat moment zie ik als ik door mijn camera kijk. Authenticiteit, passie, trots, de mens in de kern.’ Foto’s in zwart wit die mens en ambacht laten zien in rauwe kwetsbaarheid.

Ymkje is ook tattoo-artiest in Haarlem en daar voert ze datgene wat ze tegen is gekomen hier in IJmuiden en haar zo inspireert door in haar werk. Uiterst verfijnd en gedetailleerd, zelfs strak uitgevoerd. Dat is dan weer die tegenstelling die zowel haar foto’s als haar tattoo kunst zo spannend maakt. Op deze manier combineert ze verschillende disciplines binnen een thema.

‘De mensen hier zijn echt, ze zeggen wat ze vinden. Ik zoek niet naar gepolijste perfectie. Ik zoek schoonheid die niet voor de hand ligt. De rauwe kanten die mensen en dingen zo mooi maakt. De werkhanden, de vissenkoppen. Ik heb het gevonden in en om de haven van IJmuiden.’

Vanaf 29 mei 2021 hangt het werk van Ymkje in het IJmuider Zee- en Havenmuseum.

www.zeehavenmuseum.nl

Foto: Janne van der Vegt