NL Waterway Cleanup van start in haven IJmuiden
Aan de vooravond van World Cleanup Day is in de haven van IJmuiden het startschot gegeven van de wereldwijde actie NL Waterway Cleanup. Dit weekend wordt in 40 landen door met name Nederlandse ambassades plastic geprikt rond rivieren, meren, zee en oceanen. De NL Waterway Cleanup is de Nederlandse inbreng op World Cleanup Day.
Ieder jaar belandt 8 miljoen ton aan plastic in onze oceanen. Het grootste probleem dat hieruit komt is klein: dit plastic verandert in microplastics. Microplastics worden overal gevonden: op de hoogste bergen, de diepste oceanen en zelfs in de meest afgelegen gebieden. Nederlands onderzoek heeft zelfs aangetoond dat microplastics in menselijk bloed zit. Microplastics zijn schadelijk voor dieren, natuur en mensen. Daarom focust de NL Waterway Cleanup zich dit jaar op het tegengaan van microplastics.
Nederland heeft een lange historie met de zee en waterwegen. De strijd tegen het water heeft ervoor gezorgd dat we expertise hebben op het gebied van waterwerken, waarmee we nu ook andere landen helpen. En de zee is voor Nederland van economisch belang, van transport tot visserij en nu ook voor windenergie. Daarom spant de Nederlandse overheid zich extra in om de waterwegen en zeeën schoon te maken en te houden.
IJmuiden is de plek waar het startschot voor de NL Waterway Cleanup wordt gegeven. De gemeente heeft een unieke ligging aan de monding van het Noordzeekanaal. Met de grootste zeesluis ter wereld, pieren die kilometers de zee in lopen, brede stranden en een dynamisch innovatief havengebied met de grote visafslag. Om zwerfafval op deze plekken te verminderen is onder andere het project Fishing for Litter gestart. Daarnaast spant de BIZ Havengebied IJmuiden zich in om de havens schoon, heel, duurzaam en veilig te houden.
Wethouder Jeroen Verwoort heeft havens, industrie, energie en het lokale klimaatakkoord in zijn portefeuille. Hij noemde IJmuiden vanwege de wereldwijde start ‘het epicentrum van de wereld, van Alaska tot Nieuw-Zeeland’. ‘Momenten als de NL Waterway Cleanup zijn belangrijk om de aandacht voor zwerfafval bij iedereen hoog op de agenda te houden. En samen optrekken tegen zwerfafval maakt je naast betrokken bij je omgeving ook betrokken bij elkaar. Ik geloof dat de wereld dat best kan gebruiken. Want uiteindelijk moeten we met z’n allen toe naar een circulaire wereld zonder afval. En dus is het belangrijk om allemaal ons steentje bij te dragen.’