Nationaal Park Zuid-Kennemerland viert 25 jarig jubileum met Beleefweek

Dit jaar viert Nationaal Park Zuid-Kennemerland haar 25ste verjaardag, een zilveren jubileum. Daarom organiseren we in de herfstvakantie voor het eerst een Beleefweek. Een week vol kleinschalige (buiten) activiteiten voor jong en oud die samen met de ondernemers onder de vlag van het Nationaal Park worden georganiseerd. Gelukkig kunnen we in deze onzekere tijd nog zonder al te veel beperkingen de natuur in!

De eerste Beleefweek.

Het Nationaal Park telt zo’n 30 ondernemers die zich gastheer van Nationaal Park Zuid-Kennemerland mogen noemen. Daarnaast zijn er nog 24 enthousiastelingen in opleiding. Deze gastheren en gastvrouwen kunnen bezoekers de mooiste plekjes wijzen en bijzondere verhalen over het gebied vertellen. Tijdens de Beleefweek organiseren de gastheren samen met het Nationaal Park bijzondere activiteiten voor jong en oud. Denk aan een zintuigenwandeling bij zonsopkomst, een ontdekkingstocht bij de ruïne van Brederode, een wandeling langs het oude vissersvrouwen pad met de boswachter, een culturele wandeling in Wandelpark Caprera en nog veel meer. Het doel van de Beleefweek is om samen met de gastheren bezoekers te laten ervaren wat Nationaal Park Zuid-Kennemerland zo bijzonder maakt en ze te inspireren ook eens een andere plek in het park te bezoeken.

Kijk op www.np-zuidkennemerland.nl/beleefweek voor alle activiteiten en meld je aan om zeker te zijn van een plekje! Tijdens de Beleefweek worden uiteraard de nieuwe maatregelen van het RIVM in acht genomen.

25 jaar Nationaal Park Zuid-Kennemerland.

Nationaal Park Zuid-Kennemerland is in 1995 ontstaan uit een samenwerkingsverband van de terreinbeheerders Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, PWN, particuliere eigenaren, IVN Natuureducatie, de omliggende gemeenten Zandvoort, Haarlem, Bloemendaal en Velsen en de provincie Noord-Holland.

Dit samenwerkingsverband richt zich op de bescherming en natuurontwikkeling van dit bijzondere duingebied en cultuurhistorisch erfgoed. Daarnaast wil het Nationaal Park dat omwonenden en bezoekers de natuur en cultuurhistorie kunnen beleven en meer leren over alles wat er in het gebied groeit, bloeit en leeft.

Nationaal Park Zuid-Kennemerland Beleefweek

Er is de afgelopen 25 jaar veel veranderd in het Nationaal Park. Zo zijn er 3 natuurbruggen gerealiseerd, is de waterwinning gestopt en helpen grote grazers sinds 2005 het gebied open te houden. Mede dankzij deze en andere ontwikkelingen in het beheer, leeft zo’n 40% van alle plant- en diersoorten in Nationaal Park Zuid-Kennemerland. ‘Een resultaat waar we trots op zijn, vertelt voorzitter Cees Roem. Ook de komende jaren blijven we ons inzetten voor het verbeteren en behouden van dit bijzondere duingebied. Met de Beleefweek vieren we deze herfst samen met onze partners en onze bezoekers deze bijzondere mijlpaal’, aldus Cees Roem.

Lees in onze digitale jubileumuitgave, te downloaden via www.np-zuidkennemerland.nl/25-jaar-nationaal-park-zuidkennemerland wat er nog meer veranderd is de afgelopen 25 jaar.

Deel dit bericht via: