Met zicht op de haven genieten van een visje

Nog even en dan heeft IJmuiden er een prachtige plek bij. De Viskade en de Halkade wordt een bruisend gebied waar je als bezoeker of bewoner op een bankje van het uitzicht over de haven kunt genieten terwijl je een visje eet. De opening staat, als alles volgens plan verloopt, gepland voor eind november.

De steiger aan de Vissershaven en de openbare ruimte aan de Halkade waren al enige tijd aan vervanging toe. Het was daarom de wens van Zeehaven IJmuiden om in samenwerking met de gemeente Velsen ook op deze plek een kade te realiseren. Na een voorbereiding van enkele jaren, waarin veel is gesproken met de betrokken ondernemers, werd in het voorjaar begonnen met de metamorfose van de Halkade.

Intussen heeft de oude houten steiger naast Mercuur Vis plaatsgemaakt voor een nieuwe kademuur. Hierdoor is er een stuk land bijgekomen. Tussen de Halkade en de Vissershaven is een mooie plek ontstaan met ruimte voor de verkoop van verse vis en bankjes om van het uitzicht te genieten. De riolering is vervangen en het wegdek vernieuwd en heringericht. Daarbij zijner nieuwe terrassen en parkeerplekken bij de winkels aan de Halkade gerealiseerd.

Wethouder Bram Diepstraten is er van overtuigd dat iedereen profijt heeft van de nieuwe Viskade. ‘Dat geldt voor bezoekers, mensen van de ferry, de visbedrijven aan de Halkade en wie niet? Kortom: een aantrekkelijk gebied waar mensen graag komen om iets lekkers te eten en naar de haven te kijken.’

‘De Viskade biedt grote kansen voor de promotie van IJmuiden’, vindt citymarketeer Friso Huizinga. ‘Het zou fantastisch zijn als we op deze plek een ‘fish experience’ kunnen ontwikkelen waar mensen het streekproduct Noordzeevis uit IJmuiden echt kunnen beleven. Er gaan per jaar 1 miljoen toeristen naar Volendam, maar het echte werk gebeurt natuurlijk bij ons. Dat willen we graag laten zien.’

Foto’s: Erik Baalbergen