Lezing over schip de Vikingbank IJM183

Zondag 23 april vertelt Willem Gravemaker aan de hand van veel foto’s en uniek filmmateriaal de lotgevallen van de stoomtrawler Vikingbank IJM183. Dit schip heeft van 1938 tot 1958 gevaren onder schipper Leen Gravemaker, een neef van Willem, en ook de meeste jaren met een vaste bemanning. Willem vertelt het verhaal vanaf het in de vaart komen in 1938 tot aan de uiteindelijke sloop in 1966. Naast de visvangst heeft de Vikingbank, zoals veel andere Nederlandse vissersschepen, in en na de Tweede Wereldoorlog dienstgedaan als hulpmijnenveger.

Na de overgave van Nederland in mei 1940 wist het schip te vluchten naar het Verenigd Koninkrijk, waar het schip nog datzelfde jaar werd gevorderd en omgebouwd tot hulpmijnenveger. Als mijnenveger voerde het schip veegoperaties uit in de Britse wateren. Het schip werd in augustus 1944 uit dienst gesteld en keerde in 1945 terug naar Nederland. In Nederland werd het schip toegevoegd aan de mijnendienst en gebruikt om munitie te dumpen. In 1946 werd het schip definitief uit dienst gesteld en teruggegeven aan de eigenaar waarna het weer dienst ging doen voor de visvangst. Unieke filmbeelden laten het dagelijkse leven aan boord zien, van wat de pot schaft tot hoe het eraan toe ging tijdens ruw weer.

De lezing begint om 14.00 uur in het museumcafé en duurt ongeveer een uur. Het bijwonen van de lezing kost € 5,00, incl. een kopje koffie of thee. Vooraf dient eerst nog wel de reguliere museumentree te worden voldaan. De museumkaart is geldig. Reserveren vooraf kan via de website van het museum. Voor en na de lezing kan het museum worden bezocht. In de filmzaal wordt de film ‘Vergeten Inzet’ over de Nederlandse visserij tijdens de oorlog, gedraaid. Het museum is deze middag geopend van 13.00 tot 17.00 uur.

Het museum is regulier geopend op woensdag- zaterdag, en zondagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur. Op de website staan de actuele openingstijden tijdens feestdagen en schoolvakanties.

www.zeehavenmuseum.nl