Leesplezier van jong tot oud in de Bibliotheek

Lezen is belangrijk. Het vergroot je taalontwikkeling, je concentratie en fantasie. Bovendien krijg je door lezen kennis over de wereld om je heen en helpt het je een eigen mening te vormen. Allemaal goede redenen om aandacht te schenken aan leesmotivatie zodat iedereen met meer plezier gaat lezen.

Een van onze opdrachten vanuit de overheid is ook het bevorderen van lezen voor iedereen, hier zijn de voordelen volgens de rijksoverheid:

  • Lezen vermindert stress
  • Het vergroot je woordenschat
  • Het versterkt je geheugen
  • Je wordt een betere schrijver
  • Het vergroot je inlevingsvermogen
  • Het helpt tegen geheugenverlies
  • Mensen die lezen leven langer

Lezen van baby tot volwassene.

Lid worden van de Bibliotheek is gratis voor kinderen van 0-18 jaar. Te beginnen met de allerkleinsten. Bij het consultatiebureau met een Boekstartcoach, die nieuwe ouders kan vertellen hoe je begint met voorlezen. Via de gemeente krijgen alle pasgeborenen een waardebon toegestuurd voor een gratis lidmaatschap bij de Bibliotheek en ter kennismaking een leuk Boekstartkoffertje. Voor de peuters en kleuters is er naast een flinke collectie prentenboeken om door te struinen ook wekelijks een voorleesfeest. Elk kwartaal zijn er diverse activiteiten rondom de landelijke leescampagnes, zoals Kinderboekenweek en Nationale Voorleesdagen. Op vele basisscholen in Velsen is de Bibliotheek op school actief met onze leesconsulenten. Natuurlijk is de Bibliotheek meer dan alleen boeken. De jeugd vanaf 7 jaar kan leren programmeren in de Coderdojo. Met Lab out of the box maken kinderen kennis met diverse digitale vaardigheden. Voor tieners hebben we Boekenweek van de jongeren, lezen voor je lijst en BookTok. Voor volwassenen hebben we verschillende thema’s om je uit te dagen een veellezer te worden. Zoals de kookboekenweek, een leuk cadeau met Nederland Leest en hebben we aandacht voor trends die in boekenland spelen door middel van lezingen en workshops.

Anderstalige en laaggeletterden steunen we graag.

In de gezinssituatie doen we dit met de VoorleesExpress, waar een vrijwilliger een traject van 20 weken in gaat bij de mensen thuis met weinig leescultuur of anderstalige achtergrond. Voor laaggeletterden hebben we diverse programma’s met het taalhuis, van zingen in het Nederlands, taalmaatjes, de makkelijke leesclub en nog veel meer. Ook om digivaardigheden te stimuleren hebben we verschillende programma’s zoals klik&tik, Digisterker (werken met de e-overheid) en Digivitaler. Geïnteresseerden kunnen terecht bij het Informatiepunt Digitale Overheid (IDO) in de Bibliotheek.

Leesplezier voor Senioren.

Om de senioren te bedienen hebben we deze zomer een heel leuk zomerfestijn gehad met diverse landen als thema rondom een dag met taal in de Bibliotheek, die goed bezocht is en komende zomer weer op het programma staat. Ook is er de Week van de ontmoeting, de Nationale Voorleeslunch, het geheugenkabinet, studiekringen en de Boek aan Huis service. Laat je informeren over de mogelijkheden in de Bibliotheek.

www.bibliotheekvelsen.nl