IJmuidens gezicht op herhaling

Na het grote succes van vorig jaar hebben de leerlingen van het Tender College die fotografie volgen, ook dit jaar geprobeerd onze fotogenieke havenplaats IJmuiden op een mooie manier vast te leggen. Het keuzevak, inmiddels alweer twee jaar aangeboden op het Tender College, is erg populair onder de derdejaars VMBO-leerlingen en de groep is met 14 leerlingen dan ook goed gevuld.

Mattijs Kuiper, de verantwoordelijke docent van dit keuzevak, is erg tevreden over de aanpak van dit jaar. ‘Vorig jaar, de eerste keer dat dit vak werd aangeboden, was het met name uitproberen en kijken hoe ik de lessen vorm kon geven. Met name was ik bezig een goede balans te vinden tussen theorie en praktijk. Naar aanleiding van vorig jaar heb ik het vak doorontwikkeld, waardoor ik de leerlingen nog meer kennis kon laten maken met de praktijk’, aldus Kuiper. Waar er vorig jaar nog maar twaalf praktijkopdrachten waren, zijn het er nu ongeveer vierentwintig. Elke opdracht legt de nadruk op een bepaald aspect van fotografie. ‘De leerlingen leren veel over de kenmerken van en het werken met lichtgevoeligheid, diafragma en sluitertijd. De drie belangrijkste aspecten voor een goede foto’, vertelt Kuiper.

De eindopdracht is net als vorig jaar gericht op het fotograferen van de mooiste plekjes binnen de gemeente Velsen. Net als vorig jaar is ook nu citymarketeer van de gemeente Velsen, Friso Huizinga, weer betrokken als opdrachtgever. Over de resultaten zegt hij; ‘De leerlingen laten met hun foto’s zien hoe rauw, maar ook hoe veelzijdig IJmuiden is. Daar word ik oprecht blij van’. Uit alle foto’s heeft Friso zijn voorkeuren gekozen.

Kuiper is supertrots op de resultaten die de leerlingen hebben laten zien. ‘De volgende lichting staat alweer te trappelen, en ik ook. Op naar volgend jaar dan maar weer, met mooie resultaten’.

Deel dit bericht via:

Tender College

Beste foto
Vissersmonument kop van de haven
Fotograaf: Chris Gravemaker

Tender College

Nummer 2
Zicht op de watertoren
Fotograaf: Yelina Hurkmans

Tender College

Nummer 3
Meeuw in de haven
Fotograaf: Kyan Boelsma