Landje van Scholz: perfect decor voor duurzame markt en moestuin
Het ‘landje van Scholz’ is een klein stukje Santpoort vol leven: vlinders, libellen, vogels, kikkers, salamanders… En veel groen natuurlijk! Brigitte Scholz droomde al een tijdje van een biologische moestuin en een boerenmarkt op deze bijzondere plek. Beide dromen komen nu uit.
Ooit waren hier de blekerijen van landgoed Vlugthoven, maar toen Brigittes ouders dit terrein kochten, sprak iedereen al snel over ‘het landje van Scholz’, en zo staat het nu bekend. Brigitte woont hier met haar gezin en haar zus. Ze spreekt met liefde over deze plek, bij veel Velsenaren bekend van activiteiten als harddraverij en Koningsdag. Naast die gezellige drukte is er ook altijd ruimte geweest voor natuur; Brigitte is dol op tuinieren. De laatste jaren heeft ze zich verdiept in permacultuur, een tuinbouwmethode waarbij je mét de natuur werkt, in plaats van tegen de natuur. Dat helpt haar om de biodiversiteit op het landje nog beter te beschermen.
Enthousiast team.
Dit is het perfecte decor voor een boerenmarkt, zoals die voorheen werd gehouden aan het Spekkenwegje. “Ik kwam daar altijd heel graag, er was aandacht voor goede, lokale producten en duurzaam gekweekte planten. Dat wilde ik graag nieuw leven inblazen”, vertelt Brigitte. Ze vond mensen die net zo enthousiast waren als zij – gelukkig, want er gaat flink wat tijd zitten in de organisatie. “Soms lukt het even niet. De elektravoorziening was bijvoorbeeld lastig, zeker omdat we dat zo duurzaam mogelijk willen oplossen. Maar als je weer zo’n hobbel hebt genomen, is dat ook weer heel leuk en leerzaam.”
Streekproducten en natuurbelevenis.
Op de markt komen volop kraampjes met originele streekproducten te staan, van natuurzeep tot wolschilderijen en vogelhuisjes. Ook kunnen bezoekers genieten van allerlei lokaal geproduceerde en/of biologische lekkernijen. “Ik ben veel markten afgelopen om te kijken welke kraampjes iets toevoegen en ook voor Santpoort interessant zouden zijn.”
Wat de markt echt bijzonder maakt, is dat er ruime aandacht is voor natuurbelevenis en natuurlijk tuinieren. Het Pieter Vermeulenmuseum, IVN Natuureducatie en het Haarlemse Permacultuurcentrum zijn allemaal aanwezig, net als een kwekerij gespecialiseerd in duintuinen.
Ook een sociale onderneming als De wereld van Jansje komt naar de markt. Bij deze Haarlemse cadeauwinkel en lunchroom werken mensen met een verstandelijke beperking. “Mijn zus werkt er ook en ziet al maanden naar de markt uit”, vertelt Brigitte. “Ze heeft al een paar keer meegewerkt aan onze berichtjes op social media.”
Van grasveld naar moestuin.
Terwijl Brigitte al bezig was om de markt vorm te geven, kwam ook haar andere droom, een moestuin, ineens dichterbij. “Er is een grasveldje op het land waar mijn kinderen altijd speelden, maar die zijn nu al ouder, dus daar is ruimte gekomen om te tuinieren. Tijdens een buurtfeestje vertelde ik over mijn plan, en al snel gaven een paar mensen aan dat ze graag wilden helpen. Toen dacht ik: ‘laat ik het gelijk maar oppakken’.”
Er hebben zich inmiddels vijf vrouwen bij aangesloten; een team dat met net zoveel enthousiasme en doorzettingsvermogen aan de slag is gegaan als het team dat de markt organiseert.
Natuurlijk tuinieren.
Hoe ze de moestuin het beste kon voorbereiden, leerde Brigitte op een cursus over voedselbossen en permacultuur. “Onderop ligt karton, dat wormen aantrekt en zo zorgt voor een rijk bodemleven. Daarop ligt mest van de schapen die hier grazen, en onze eigen compost. En daar bovenop ligt een laag bladafval. Na een paar maanden rusten, kwam er tot slot biologische tuinaarde bovenop.”
Na de voorbereiding van de grond maakten ze houten bakken van oud steigerhout en kochten biologische zaden; daarna kon het echte moestuinieren beginnen.
“Het gaat met vallen en opstaan, want als je op een natuurlijke manier tuiniert, moet je soms creatieve oplossingen vinden. Maar binnenkort komt de eerste oogst eraan!”
Brigitte draagt met liefde de verantwoordelijkheid voor dit stukje natuur in Santpoort. “Dat gaat eigenlijk vanzelf, ik wil dit graag laten voortbestaan en overdragen. Het is niet zo dat ik alles weet van de natuur, maar je hoeft niet alles te weten om een eerste stap te zetten. Al doende leer je. Dat is hoe ik het ervaren heb: als je de eerste stap zet en je ervoor openstelt, komt de rest vanzelf.”
De Boer&Markt vindt plaats op 18 juni, vanaf 10.00 uur. Landje van Scholz, ingang Vlugthovenstraat/Middenduinerweg
Tips van Brigitte.
- Wil je duurzamer leven? Het gaat erom een eerste stap te zetten. Kijk wat je nu kunt doen.
- Heb je een tuin? Gooi in het najaar bladafval dan niet in de bladkorven die in de straten staan, maar op je eigen tuin. Dat is waardevolle voeding.
- Wil je een moestuin? Dat kan ook op een natuurlijke manier, zonder bestrijdingsmiddelen.