Kortebaan Santpoort en IJmuiden zijn nu immaterieel erfgoed

De kortebaandraverijen van Santpoort en IJmuiden zijn bijgeschreven in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. Dat gebeurde als cluster met nog acht andere kortebanen.

Erfgoed geborgd.

Nadat er de afgelopen jaren al een aantal individuele draverijen waren bijgeschreven in de Inventaris, hebben nu ook tien andere draverijen een plan opgesteld om hun erfgoed te borgen. De draverijen zijn in vrijwel alle gevallen onderdeel van een feestweek. Sommige draverijen hebben daarom naast de draverij ook de andere activiteiten van de feestweek aangemeld waardoor zowel de overeenkomsten als de verschillen tussen de draverijen zichtbaar worden. De verschillende draverijen zullen gezamenlijk één cluster vormen in de Inventaris.

Immaterieel erfgoed.

De Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland bevat na deze nieuwe bijschrijvingen bijna 180 vormen van immaterieel erfgoed, waaronder ambachten, feesten en sociale praktijken. Met de bijschrijving in de Inventaris laten de gemeenschappen zien, dat ze bezig zijn met de borging van hun immaterieel erfgoed en werken ze aan de zichtbaarheid ervan.

De samenstelling van de Inventaris Immaterieel Erfgoed wordt gecoördineerd door Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland. In 2012 ondertekende de Nederlandse regering het UNESCO Verdrag inzake de Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed. Het inventariseren van het immaterieel erfgoed is één van de verplichtingen die hiermee samenhangt.

Deel dit bericht via: