‘Kanaal naar de toekomst’ in première

Tijdens de Havenfestivalborrel in IJmuiden opende wethouder Jeroen Verwoort samen met de directeur van het Programmabureau NZKG Lousanne Boeijen de zeecontainer waarin de film ‘Kanaal naar de toekomst’ over het Noordzeekanaalgebied te zien was. Met deze korte film presenteert het Noordzeekanaalgebied zich voor het eerst aan het grote publiek.

Na elf jaar graven, dijken aanleggen en sluizen bouwen opende Koning Willem III op 1 november 1876 het Noordzeekanaal. Een nieuwe levensader voor industrie en economie was geboren. En tussen de IJmond en Amsterdam ontstond het Noordzeekanaalgebied. Een plek waar industrie, mensen en natuur elkaar voortdurend tegenkomen. Hier werken, wonen, leren en ontspannen mensen in een gebied dat altijd in beweging is. Dat bruist van de energie. De bedrijven in dit haven- en industriegebied zijn samen hard op weg om hun CO2-uitstoot te verminderen. En straks wordt hier de groene energie geproduceerd en geïmporteerd die onmisbaar is voor de Nederlandse energievoorziening en economie. De komende jaren gebeurt hier nog heel veel meer. Zo is dit gebied al 150 jaar de toekomst in uitvoering. Of, zoals we graag zeggen: het Noordzeekanaalgebied is het Kanaal naar de toekomst.

‘Kanaal naar de toekomst’ duurt 4 minuten, is ingesproken door schrijver en acteur Thom Hoffman en is zowel Nederlands als Engels ondertiteld. De film is in samenwerking met de partners van NZKG gemaakt en onderdeel van de toolkit die partners in kunnen zetten om het bredere verhaal van de energietransitie in de regio te vertellen aan verschillende publieksdoelgroepen. Hiervoor worden nog meer middelen ontwikkeld, onder meer voor PreSail IJmuiden en SAIL Amsterdam in 2025 en de viering van 150 jaar IJmuiden en het Noordzeekanaal in 2026. Bekijk de film op www.kanaalnaardetoekomst.nl.