In Velsen gebeurt het

Ondernemer Frank Korf doet zaken over de hele wereld. Met zijn bedrijven Industrial Pump Group (IPG) en WorldEmp. Maar zijn thuisbasis is Velsen. De potentie is er enorm, ziet Korf. Maar zou nog beter benut kunnen worden als Velsense ondernemers intensiever gaan samenwerken. Samen een vuist maken.

‘Ik heb laatst via LinkedIn een vraag gesteld, als lid van Business Club Telstar. Met hoeveel lokale ondernemers doe jij eigenlijk zaken? Het gaat me aan het hart, namelijk. Omdat ik denk dat we meer kunnen als we elkaar meer gunnen. Mijn klanten zitten grotendeels buiten Velsen. Voor ons bedrijf WorldEmp zitten de meeste medewerkers niet eens in Nederland, maar in onze kantoren in India. Maar als ik hier iets nodig heb, denk ik als eerste: bij welk bedrijf in Velsen zou ik terecht kunnen? Want waarom zou ik mijn nieuwe bedrijfsbus niet bij een Velsense dealer kopen?’

Samenwerken met lokale ondernemers vindt Frank vanzelfsprekend. ‘Iets terugdoen voor de gemeenschap is dat sowieso. Daar zit geen diepere gedachte achter. Dat hoort gewoon. Daarom zijn mijn bedrijven ook sponsor bij Telstar, zet ik mij in voor de businessclub. Dat is mijn manier om te helpen verbinden. Gelukkig doe ik dat niet alleen, maar tal van mooie bedrijven als de naamgever van het stadion, BUKO. Of iets meer op de achtergrond Tata of Rabobank.’

Frank is in Velsen geboren en getogen. ‘Mijn familie en vrienden wonen hier. Mijn bedrijven staan hier. Nooit aan gedacht om ergens anders te gaan zitten. Met WorldEmp zitten we in het oude raadhuis in Oud-Velsen. Prachtig toch? Ik ben echt trots als ik hier naar buiten kijk. In Velsen gebeurt het namelijk. Ik weet het, het kan en moet veel beter, maar wat er nu bij Tata gebeurt op het gebied van verduurzaming en het toepassen van waterstoftechniek is indrukwekkend. De windparken op zee die worden gebouwd, de rol die Velsen hier in speelt, ook via de Amsterdam IJmuiden Offshore Ports (AYOP) en Techport, is geweldig. Het samenwerkingsverband werkt ook goed. Ik geloof in samenwerken, maar we beseffen hier niet altijd dat we het nodig hebben. In Eindhoven bijvoorbeeld wel. Daar moeten ze wel. Een bedrijf als ASML vraagt ongeveer alle capaciteit op. Als ze daar niet samenwerken loopt alles vast. Dat moeten we hier ook, let maar op. Geloof me: deze regio wordt dé hernieuwbare energie hub van Nederland. Elders praten ze er over, maar de omslag naar nieuwe energie en het toepassen er van, ook in de industrie, gebeurt hier.’

‘Ik hou van de mores hier’, zegt Frank tot slot. ‘Amsterdamse bluf met de werkmentaliteit van de haven. Ook belangrijk, je hebt hier alles. Ook voor vrije tijd. Zo zit ik in het strandhuis, zo sta ik een uur later op Dance Valley. Vervelen hoef je je nooit.’

www.worldemp.com

Dit artikel is net als vele andere artikelen terug te lezen in het magazine Ontdek Velsen Nr. 10.