IJmuider Zee- en Havenmuseum

In de gemeente Velsen valt veel te doen en te beleven. Ook op het gebied van kunst en cultuur. De gemeente telt veel verenigingen, musea en instellingen met gepassioneerde en enthousiaste werknemers en vrijwilligers. Een aantal culturele verenigingen en musea worden hier uitgelicht. Zo ook het IJmuider Zee- en Havenmuseum.

Dit verrassend grote museum geeft een beeld van het ontstaan van IJmuiden en de ontwikkelingen daarna. Een verhaal dat begint rond 1865 met het graven van het Noordzeekanaal, de bouw van sluizen en pieren en de eerste woningen van IJmuiden. In de vaste exposities zijn de ontwikkeling van visserij, berging- en sleepvaart, loods- en reddingwezen en industrie te zien.
De wisseltentoonstellingen zijn ‘De sluizen van IJmuiden’ en ‘Werken op en aan het Noordzeekanaal’. Voor kinderen zijn er vier speurtochten en een uitdagend escapespel (10+). In de nieuwe audiotour zijn informatieve en spannende verhalen te horen met smartphone en oordopjes of koptelefoon. Elke laatste zaterdag van de maand draaien in de motorenhal de grote (scheeps)motoren en de miniatuur stoommachines. Het museum is een echt maritiem museum voor jong en oud en geopend op woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur. In de schoolvakanties en in juli en augustus is het museum extra geopend.

www.zeehavenmuseum.nl