IJmuiden maakt het
IJmuiden, het economische hart van de gemeente Velsen, is altijd in beweging. Hier draait het om maakindustrie, visserij, logistiek en toerisme. Vakmensen maken producten die je dagelijks tegenkomt, zoals papier, verf en staal voor blikjes. Door de ligging aan zee is IJmuiden een belangrijke toegangspoort naar de wereld. We hebben de grootste vissershaven van Nederland en vanaf 2022 ligt de grootste zeesluis ter wereld weer in IJmuiden.
Groene windenergie.
IJmuiden is pionier op het gebied van offshore wind. Dankzij de komst van Vattenfall en Eneco spelen wij een steeds belangrijkere rol in groene energie. Om extra kaderuimte vrij te maken komt er een nieuwe haven bij, de Energiehaven. Dit wordt de uitvalsbasis voor de innovatieve bedrijven die de windmolenparken in de Noordzee aanleggen en het slim onderhoud van de windmolens uitvoeren. Deze bedrijven hebben zich verenigd in Amsterdam IJmuiden Offshore Ports (AYOP). Voor de kust van Noord- en Zuid-Holland staan al vier windmolenparken en de komende jaren komen er nog meer bij. Daar zijn heel veel handen voor nodig, want de bouw en het onderhoud is vaak mensenwerk. Opleiden van voldoende personeel is dus cruciaal. De windmolens op zee voorzien miljoenen huishoudens van groene energie. Dat aantal blijft de komende jaren verder oplopen.
Innovatieve maakindustrie.
IJmuiden is de thuishaven van de innovatieve maakindustrie van de regio: Techport. Onze producten worden steeds vaker duurzaam geproduceerd omdat in de fabrieken gebruik wordt gemaakt van slim onderhoud. Hiermee is het mogelijk om machines goed in de gaten te houden en pas onderhoud te plegen als het ook echt nodig is. Dit scheelt tijd en het voorkomt dat mensen werk doen dat eigenlijk veel later had gekund. Op de praktijkgerichte beroepsopleidingen in IJmuiden worden de vakmensen van de toekomst opgeleid. Kinderen komen dankzij Techport al vanaf de basisschool in aanraking met de duurzame en innovatieve bedrijven uit de regio en het slim onderhoud dat zij uitvoeren.
Beste staal.
Het staal dat in IJmuiden wordt gemaakt behoort tot het beste ter wereld. Het is steeds dunner en sterker en gaat hierdoor veel langer mee. Als het niet meer kan worden gebruikt, dan wordt het 100% gerecycled. Met staal uit IJmuiden worden energiezuinige huizen, windmolens, elektrische bruggen, treinen en zonnepanelen gebouwd. Daarnaast wordt ons staal ook steeds meer gebruikt door de verpakkingsindustrie. Het zou dus goed kunnen dat jouw blikje Coca Cola in IJmuiden is gemaakt! Tata Steel investeert de komende jaren 300 miljoen euro in het verminderen van de uitstoot van schadelijke stoffen. Zo wordt onder meer 150 miljoen euro gestopt in een DeNOx-installatie bij de Pelletfabriek. Die zorgt voor een verlaging van de uitstoot van stikstof (NOx). Ook wordt de uitstoot van fijnstof en zware metalen teruggebracht. Eén van de twee Kooksfabrieken krijgt een betere afdichting. Het staalbedrijf gaat er voor 50 miljoen euro een nieuwe afzuigtechniek toepassen. Ook de afgelopen jaren is al fors geïnvesteerd in duurzaamheid. Mede daardoor behoort Tata Steel tot de top 3 met de minste CO2-uitstoot per geproduceerde ton staal. In IJmuiden werken ruim 9.000 mensen die jaarlijks ruim 7 miljoen ton hoogwaardig staal maken.