Het is hier altijd goed

Het komt niet zelden voor dat Robert de Looff en Michael Kunenborg via hun vriendengroep WhatsApp na het eten een berichtje verzenden met de vraag wie er zin heeft in koffie op het strand. De animo is meestal groot. En dan eindigt zo’n avond met een hoop plezier, wijntjes en bittergarnituur. Want zo’n strand is het. Een vriendschappelijk strand. Maar ook een stormachtig, zonovergoten, romantisch, fotogeniek, stoer, ruig, lief, heel ruim en sportief strand. Het IJmuider strand.

Als Robert (53) zijn partner Michael (42) een beetje op de kast wil hebben vertelt hij dat hij geboren Haarlemmer is. ‘Omdat daar het ziekenhuis was, we zijn gewoon alle twee geboren en getogen IJmuidenaren hoor!’ Robert is werkzaam bij KLM als technisch specialist en Michael werkt als praktijkbegeleider voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt bij de Vermaat Groep. Het zijn spontane, gezellige mannen. Het zijn genieters ook. Waar ze vaak en graag van genieten is het grote strand, zoals ze hier in IJmuiden zeggen.

Geen poespas.

Robert: ‘In Velsen heb je alles wel dicht bij de hand maar het strand is geweldig. Misschien dat mensen van buiten de gemeente even door de weg ernaar toe moeten bijten, maar ben je er eenmaal, heb je alles wat je van een strand kunt verwachten en méér. Je hebt de ruimte. De ongedwongen sfeer en de rust en gezelligheid. Dat mooie brede strand waarop je elkaar niet in de weg loopt en de goede strandtenten. En het sfeertje van het strand. Beetje moeilijk te omschrijven. Geen poespas. Geen catwalk. Gewoon IJmuiden. Zomer of winter, het is hier altijd goed.’

Nagloeien.

Van die topdagen die eindigen in zwoele avonden terwijl de zon in de zee zakt. Die dagen. Michael: ‘En dan lekker een hapje eten op het strand en een beetje blijven nagloeien tot het echt te laat wordt. De paviljoenhouders zijn hier nog blij met hun gasten. Dat is niet overal zo, dan mag jij blij zijn dat je ergens mag gaan zitten.’ Maar eigenlijk heeft het strand aantrekkingskracht in alle soorten weer. Storm is voor de gemiddelde IJmuidenaar een briesje en de elementen zijn dan het meest indrukwekkend. Het water dat tegen de pier opspat en wéten dat het enorme schip wat je daar in de verte ziet hard aan het werk is om veilig binnen te lopen.

Het is hier altijd goed. Trots op het strand van IJmuiden

Robert zegt: ‘Dat is toch een gaaf uitzicht? Goede wandeling is ook om vanaf IJmuiderslag naar de pier te lopen en dat via het Kennemermeer weer terug. Onderweg een lekker bakkie doen. En het gezicht op de kitesurfers, de blokarters en de vliegeraars. Altijd bedrijvigheid hier. De kinderen vonden het vroeger ook zo fijn. Dat is het ook, elke generatie voelt zich hier thuis.’

Strand IJmuiderslag
Strand IJmuiden aan Zee
Strand Noordpier

Deel dit bericht via: