Het gaat Havenfestival IJmuiden voor de wind

Het Havenfestival IJmuiden vindt dit jaar plaats op zaterdag 25 en zondag 26 juni 2022. Twee dagen lang staat de Trawlerkade volledig in het teken van de havens, de visserij en kunst en cultuur. Neem deze dagen een kijkje op de vele schepen die aan de kade liggen, geniet van lokaal en professioneel entertainment, laat je verrassen door kunst, maak een rondvaart met één van de nautische dienstverleners en geniet van Noordzeevis uit IJmuiden.

Havenfestival IJmuiden is hét podium van onze regio voor de scheepvaart, visserij, industrie en lokale kunst en cultuur. Traditioneel trekt het evenement over twee dagen gemiddeld 25.000 bezoekers uit de regio en ver daarbuiten. Een familie-evenement waar voor iedereen iets te zien én te doen is. Een plek waar je de veelzijdigheid van onze regio kunt ontdekken, proeven en beleven. Waar deuren opengaan die normaal gesloten blijven. Er is een markt en er worden podia gevuld met alleen maar lokale talenten. Het Havenfestival IJmuiden is een nautisch, cultureel festival en het visitekaartje van IJmuiden en Velsen.

IJmuiden voor de wind.

De organisatie blaast het festival nieuw leven in, want ondanks een periode waar niets bij het oude bleef, gaat het gaat goed met de lokale bedrijvigheid en de cultuursector in Velsen. Nieuwe industrie vestigt zich in de gemeente en nieuwe culturele initiatieven worden opgestart. Het gaat IJmuiden voor de wind. Dit is dan ook het thema van deze vierde editie van het festival. Mede omdat windenergie een belangrijke rol speelt in IJmuiden.

Programma.

Op de Trawlerkade zijn pleinen ingericht met ieder een andere insteek. Op het cultuurplein is een podium met een lokale programmering van muziekscholen, dansgezelschappen en andere verenigingen. Op het Techportplein zijn demonstraties, workshops en simulaties. Dit plein staat in het teken van ontdekken van techniek. In samenwerking met de Stichting Noordzeevis uit IJmuiden is er een visplein. Een verse vismarkt, diverse viskramen met gebakken vis en andere visgerechten, een plek voor kookworkshops en een vistafel waarbij allerlei soorten vissen te bewonderen zijn. De Koninklijke Nederlandse Reddings Maatschappij (KNRM) stelt tijdens het festival haar gebouw open voor publiek, verzorgt rondvaarten en een aantal andere kleine activiteiten, zoals films en demonstraties. Ook komt er een kunst- en cultuurplein. Hier is een overdekt podium met voorstellingen en kun je een markt bezoeken waar lokale musea zich presenteren.

Het gaat Havenfestival IJmuiden voor de wind

Nautisch.

Op het Havenfestival kunnen de schepen natuurlijk niet ontbreken. De kade ligt het hele weekend vol met verschillende soorten schepen. Kom vooral langs om deze indrukwekkende schepen van dichtbij te bekijken en neem een kijkje op de replica van het schip van Willem Barentsz, de Witte Swaen en het prachtige tallship de Morgenster.

www.havenfestivalijmuiden.nl

Deel dit bericht via: