Havenfestival IJmuiden groot lokaal feest

De zaterdagavond van het Havenfestival staat volledig in het teken van lokale culturele organisaties, muziekscholen en solisten. Ook heeft een van de mooiste tallships van Nederland, de Morgenster, zijn komst naar IJmuiden bevestigd. Dat geldt ook voor de Wylde Swan, de grootste topzeilschoener ter wereld.

Het Havenfestival IJmuiden vindt dit jaar plaats op zaterdag 25 en zondag 26 juni 2022. Twee dagen lang staat de Trawlerkade volledig in het teken van de havens, de visserij en kunst en cultuur. Neem deze dagen een kijkje op de vele schepen die aan de kade liggen, geniet van lokaal en professioneel entertainment, laat je verrassen door kunst, maak een rondvaart met één van de nautische dienstverleners en geniet van Noordzeevis uit IJmuiden.

Zaterdagavond.

Solisten van onder andere Unidos, De Jonge Stem, Zangstudio Velsen, Dance Works en Alphenaar muziekles IJmuiden brengen een ‘best of’ van alle Songfestivals ten gehore tijdens de Eurovison Reprise. Een succesformule die onder leiding van Daan van Putten ook tijdens de Summer Park Sessions in 2021 te bezien en beluisteren was. Vanaf 20.15 uur is het de beurt aan een Regio All Stars Band met diverse vocalisten, waaronder een aantal zangers en zangeressen van Koel Productions uit Driehuis. Dansbare hits, prachtige ballads en echte top 40 krakers zullen tijdens dit twee uur durend optreden natuurlijk niet ontbreken. Het feest eindigt op zaterdag om 22.00 uur. Dat is eerder dan normaal.

Familie evenement.

Traditioneel trekt het evenement over twee dagen gemiddeld 25.000 bezoekers uit de regio en ver daarbuiten. Een familie evenement waar voor iedereen iets te zien én te doen is. Een plek waar je de veelzijdigheid van onze regio kunt ontdekken, proeven en beleven. Waar deuren opengaan die normaal gesloten blijven. Er is een markt en worden podia gevuld met alleen maar lokale talenten. Het Havenfestival IJmuiden is een nautisch cultureel festival en het visitekaartje van IJmuiden en de gemeente Velsen.

IJmuiden voor de wind.

De organisatie blaast het festival nieuw leven in, want ondanks een periode waar niets bij het oude bleef, gaat het gaat goed met de lokale bedrijvigheid en de cultuursector in Velsen. Nieuwe industrie vestigt zich in de gemeente en nieuwe culturele initiatieven worden opgestart. Het gaat IJmuiden voor de wind. Dit is dan ook het thema van deze vierde editie van het festival. Mede omdat windenergie een belangrijke rol speelt in IJmuiden.

Havenfestival IJmuiden
Havenfestival IJmuiden

Programma.

Op de Trawlerkade zijn pleinen ingericht met ieder een andere insteek. Op het cultuurplein is een podium met een lokale programmering van muziekscholen, dansgezelschappen en andere verenigingen. Op het Techport Plein zijn demonstraties, workshops en simulaties. Dit plein staat in het teken van ontdekken van techniek. In samenwerking met de Stichting Noordzeevis uit IJmuiden is er een visplein. Een verse vismarkt, diverse viskramen met gebakken vis en andere visgerechten, een plek voor kookworkshops en een vistafel waarbij allerlei soorten vissen te bewonderen zijn. De Koninklijke Nederlandse Reddings Maatschappij (KNRM) stelt tijdens het festival haar gebouw open voor publiek, verzorgt rondvaarten en een aantal andere kleine activiteiten, zoals films en demonstraties. Ook komt er een kunst en cultuurplein. Hier is een overdekt podium met voorstellingen en kan je een markt bezoeken waar lokale musea zich presenteren.

www.havenfestivalijmuiden.nl

Deel dit bericht via: