Groene oase van rust

De loomheid van een zomerdag terwijl de zonnestralen door de rijke bladerkronen van de majestueuze bomen schijnen. De schitterende kleurenpracht van de herfst. De knisperende kou op de winterse zondagmiddagwandeling en de energie van het voorjaar als de knoppen van de paardenkastanje op uitbarsten staan. Dit alles midden in de bedrijvigheid van de zeven kernen van Velsen. De tuinen en het parkbos Beeckestijn met haar verstilde grandeur en Velserbeek, waarvan een Engelse journalist in 1926 zei: ’t Paradijs is hier op aard’. Velsenaren zeggen gewoon onze achtertuin als ze het hebben over deze oase van rust en natuur. Hoewel binnentuin een beter woord zou zijn.

Grandeur

Die binnentuin heeft een rijke en lange geschiedenis en al die verhalen zijn nog te lezen als we naar de natuur en de monumenten kijken in Velserbeek en Beeckestijn. Zelfs al ken je de historie niet sijpelt deze tussen de statige bomen, het lommer en de romantische of juist strakke wandelpaden. Door de bewoners van Beeckestijn zijn door de eeuwen heen steeds nieuwe tuinstijlen aangelegd zonder de oude stijlen te vervangen. Want net als nu was een tuin of park onderhevig aan modetrends. Zo is er binnen de buitenplaats een gedeelte strak en geometrisch aangelegd in de stijl van de Franse Barok en even verderop vind je een wat speelser Engels landschapspark. Beide buitenplaatsen worden beheerd en onderhouden door Natuurmonumenten en overal staan borden waarin de weetjes op cultuur-historisch vlak zijn aangegeven. Zoals over de verzameling tuinstijlen: ‘Beeckestijn heeft een van de belangrijkste tuinverzamelingen van ons land. In het voorjaar geniet je hier van meer dan 55 soorten stinsenplanten die tussen de laanbomen bloeien.’ Is Beeckestijn verstild in haar statige pracht, Velserbeek straalt gezelligheid uit met de vijver met eendjes, de hertjes vlak bij de muziektent en de kinderboerderij en speeltuin. Minder gecultiveerd maar net zo verzorgd. En ook hier hoef je niet eens zo heel veel verbeelding te hebben om de jonkvrouwen stiekem giechelend achter hun waaier te zien flirten met een graaf of ruige kanaalgraver.

Oase

Het bijzondere aan de buitenplaatsen als oases van rust en ruimte is de ligging. De doordeweekse wandelaar, ommetjesmaker, lunch-pauzestapper of dagje-uit-genieter loopt naadloos van de dagelijkse hectiek een andere wereld in. Far from the madding crowd. Maar midden in het leven. Velsen heeft een unieke diversiteit aan natuur met het brede, stoere strand, de duinlandschappen van Nationaal Park Zuid-Kennemerland en de oases van groen, rust en ruimte van Velserbeek en Beeckestijn. Alles op loop- of fietsafstand. Er blijkt niets zo rustgevend en tegelijk energie-opwekkend als wandelen in gebieden waarbij je je gedachten kunt laten gaan en er geen ruimte overblijft om te piekeren. Pas op de plaats terwijl je je stappen telt.