14 oktober verschijnt het fotoboek ‘De bouw van Zeesluis IJmuiden’

Vijfenhalf jaar is er gewerkt aan de bouw van Zeesluis IJmuiden, de grootste sluis ter wereld. Fotograaf Ko van Leeuwen heeft in opdracht van consortium OpenIJ bijna vanaf het begin van de bouw tot aan de overdracht aan opdrachtgever Rijkswaterstaat, de bouw met zijn fotocamera’s gevolgd. Van de ruwweg 120.000 foto’s is een selectie gemaakt voor dit boek. Dit boek is niet alleen een fotoboek, maar geeft ook informatie over de bouw en bevat enkele foto’s uit de tijd dat de Noordersluis werd gebouwd.

Het boek is geen fotoboek in de zuivere zin van het woord. Uiteraard zijn de foto’s zorgvuldig gekozen op het beeld, maar tegelijkertijd wordt er ook de nodige informatie verstrekt en is de fotokeuze daar soms op aangepast.

Niet alles staat op de foto. Dat is ook onmogelijk gezien de vele deelprojecten die ieder hun eigen agenda hadden. Weten wat wanneer gebeurd was soms lastig en daarnaast was het budget niet oneindig. Toch is het gelukt om letterlijk en figuurlijk over de lengte, breedte, diepte en hoogte een fotoverslag te maken van een groots project. Foto’s vanaf het begin tot aan de opening door ZKH Willem Alexander zijn in het boek te vinden. Het boek is verdeeld in een aantal onderwerpen. Qua foto’s is gekozen voor een logische sortering in plaats van chronologie.

Enkele keren komen er foto’s voor van de bouw van de Noordersluis. Deze foto’s zijn door een onbekende ooit aan het Zee- en Havenmuseum in IJmuiden gegeven en tonen verschillen en overeenkomsten met de huidge bouwmethode. Het boek wordt uitgegeven door Uitgeverij het Hoge Licht, een onderdeel van Foto Ko van Leeuwen. Fotograaf en schrijver Ko van Leeuwen heeft bij het maken van het boek kunnen steunen op mensen van Rijkswaterstaat en OpenIJ. Het ontwerp en het drukken is gedaan door ReproGilde in IJmuiden. Het is een stevig boek geworden van 200 pagina’s met zo’n 250 foto’s, ingebonden en met een harde kaft.

Vrijdag 14 oktober is er de officiële overhandiging van het boek aan wethouder Jeroen Verwoort van de gemeente Velsen. Het boek is te koop via de website uitgeverijhethogelicht.nl voor € 34,95 plus € 4,50 verzendkosten. Vanaf 15 oktober is het boek ook te koop op drie adressen in IJmuiden:

– The ReadShop Express, Marktplein 33, 1972 GA, IJmuiden
– IJmuider Zee- en Havenmuseum, Havenkade 55, 1973 AK, IJmuiden
– Rondvaartboot Koningin Emma, Sluisplein 78, 1975 AG, IJmuiden (tijdens rondvaarten)

Tot 14 oktober wordt er op de online verkoop 10% korting gegeven. In plaats van verzenden kan men het boek ook vanaf zaterdag 15 oktober afhalen bij The Readshop in IJmuiden.

Boekinformatie:
De bouw van Zeesluis IJmuiden
door Ko van Leeuwen
ISBN: 978-90-9035-883-3

Foto Uitgeverij het Hoge Licht / Ko van Leeuwen

www.ijmuiden.nl/zeesluis