Felison Brass Velsen-Noord

In de gemeente Velsen valt veel te doen en te beleven. Ook op het gebied van kunst en cultuur. De gemeente telt veel verenigingen met gepassioneerde en enthousiaste vrijwilligers. Een aantal culturele verenigingen en hun vrijwilligers worden hier uitgelicht. Zo ook Ilse de Jong van Felison Brass.

Felison Brass is de enige brassband in de gemeente Velsen. Een brassband is een orkest dat bestaat uit koperblazers en slagwerk. De oorsprong van de traditionele brassband is ontstaan rond 1800 in Engeland rondom de kolenmijnen en de wolindustrie. Later heeft deze orkestvorm zich over de wereld verspreidt. Zo kent Nederland en België ook een rijke brassbandgeschiedenis. ‘We hebben een uitgebreid muzikaal repertoire’, zegt Ilse de Jong, secretaris bij Felison Brass. ‘We spelen filmmuziek, popmuziek, lichte muziek, klassieke werken en natuurlijk originele brassbandwerken.
We willen met ons orkest bijdragen aan een muziekcultuur die bereikbaar is voor iedereen in deze regio. Daarom verzorgen we diverse optredens.’ Felison Brass treedt onder andere op tijdens dodenherdenking en de Nederlandse Brassband Kampioenschappen. Ook geeft het jaarlijks een kerstconcert.

‘We hebben zelfs een apart kerstensemble dat in Charles Dickensstijl. En we hebben ook een kleiner koperensemble dat apart optreedt. We kunnen nog best wel leden gebruiken. Dus als iemand een koperinstrument bespeelt of wil leren bespelen, is hij of zij van harte welkom.’

www.felisonbrass.nl