Eyeopener voor zienden

Tinah Visser- Hekman en Yany Visser zijn allebei blind. Tinah vanaf haar geboorte en hij ging door een ontplofte granaat in de IJmuidense duinen op zijn twaalfde van ziend naar slechtziend en uiteindelijk nietsziend. Buiten dat zijn het vrijbuiters met een enorm relativeringsvermogen en heerlijke humor. In 1999 startten zij in het rustieke kerkje aan de Grote Hout- of Koningsweg in Velsen-Noord ‘In het donker gezien’, Centrum Wakan. Een uitdaging voor de zintuigen. Want durf jij op je oren, je neus en je tastzin te vertrouwen zoals je op je ogen vertrouwt?

Wakan staat voor: wat allemaal kan. Tinah zegt: ‘Kijk niet naar je beperking maar wat allemaal wel kan vanuit een situatie die nu eenmaal is zoals het is. Die niet te ontkennen is. Dat is nu eenmaal leuker.’ Geïnspireerd door een schip dat was omgebouwd tot een parcours met café, een parkje, een rotonde en een straat bedachten ze In het donker gezien. Maar met een andere insteek. ‘Het motto daar was: ervaar de wereld van de blinden. Dat is niet reëel. Zienden zien ook in het donker.’ Een paar jaar lang streden ze voor de plek en de toestemming voor hun project.

Maar het is er en bedrijven, scholen en particulieren kunnen ondergaan hoe het is om door middel van communicatie, (zelf) vertrouwen, luisteren en samenwerking letterlijk en figuurlijk de weg te vinden. Niet alleen binnen het parcours in dat kerkje maar misschien ook wel in de maatschappij. Want dat draagt bij aan het beter begrijpen van andere mensen en andere levens. En dat kan geen kwaad. Een eyeopener voor diegenen die het willen zien.

www.wakan.nl

Dit artikel is net als vele andere artikelen terug te lezen in het magazine Ontdek Velsen Nr. 10.