Evenemententop Velsen 2023

Woensdag 22 maart werd voor de vijfde keer de Evenemententop Velsen georganiseerd. In totaal kwamen meer dan 70 organisatoren en partners bijeen in het BUKO Stadion van Telstar. Aan het eind van bijeenkomst werd het toeristisch en evenementenseizoen feestelijk geopend.

Het thema van de vijfde Evenemententop was ‘Duurzaam verbonden’. Het programma bestond uit verschillende presentaties van sprekers onder leiding van dagvoorzitter Jelle Blaauwbroek. De bijeenkomst werd druk bezocht, door met name evenementorganisatoren. Zij staan allen in de startblokken voor een nieuw seizoen vol festivals, dorpsfeesten en sportieve evenementen. Op jaarbasis zijn dat er in de gemeente Velsen zo’n 180.

Veelzijdigheid aan evenementen.

Burgemeester Frank Dales maakte in het openingswoord duidelijk dat hij trots is op de veelzijdigheid aan evenementen in de gemeente Velsen. Maar hij maakt zich ook zorgen over de hoeveelheid evenementen binnen de regio. ‘De druk op de Veiligheidsregio Kennemerland is hierdoor hoog’, aldus Dales. Ook realiseert hij zich dat de evenementenorganisatoren het moeilijker hebben. ‘Voorzieningen om een evenement te kunnen realiseren zijn duurder geworden en de eisen om een evenement te kunnen organiseren worden strenger, zeker wat duurzaamheid en veiligheid betreft.’

Duurzaamheid belangrijker dan ooit voor evenementensector.

Eduard Pieter Oud van onderzoeksbureau Respons gaf aan dat we nog niet op het aantal evenementen zitten van voor de coronaperiode. Er wordt hard gewerkt om weer terug op het oude niveau te komen. Alle partijen willen samenwerken en voelen de drang om weer te beginnen. Ook vrijwilligers staan te trappelen. Vera van Vuuren van OD IJmond vulde aan dat de duurzaamheidseisen vanaf dit jaar al flink zijn uitgebreid. ‘Single use’ plastic mag niet meer worden gebruikt. Vanaf 2024 zijn de eisen nog strenger. Rob van Wegen van Eurosonic Noorderslag sprak vooral vanuit de praktijk. Hij adviseerde om dit jaar al een aantal zaken in gang te zetten op het gebied van duurzaamheid. ‘Pak niet gelijk alles aan, maar begin met 1 of 2 doelen. Dat er ook iets fout kan gaan, dat mag. Daar leer je alleen maar van’, aldus Rob van Wegen. Ook gaf hij als tip om contact met elkaar te zoeken, om zo ervaringen uit te wisselen.

Met elkaar in gesprek.

Na de laatste spreker blies wethouder Jeroen Verwoort, in zijn vrije tijd voetbalscheidsrechter, symbolisch op zijn scheidsrechtersfluit om het evenementenseizoen 2023 ‘af te trappen’. Tijdens de netwerkborrel gingen organisatoren direct met elkaar in gesprek over het verduurzamen van hun evenementen. Citymarketing Velsen nam het initiatief na de zomer een kennissessie te organiseren om te bespreken welke oplossingen het beste werken en hoe zij klaar kunnen zijn voor de wetgeving die op 1 januari 2024 ingaat.

Foto’s: Machiel Kraaij Fotografie

Deel dit bericht via:

Evenemententop Velsen 2023