Evenemententop Velsen 2022

Woensdag 23 maart werd voor de vierde keer de Evenemententop in Velsen georganiseerd. De top werd met grote belangstelling bezocht. In totaal kwamen meer dan 65 organisatoren en partners in het Leonardo Hotel IJmuiden Seaport Beach bijeen.

We kunnen weer.

Het thema van de vierde Evenemententop was: ‘We kunnen weer’. Het veelzijdige programma bestond uit verschillende sprekers onder leiding van dagvoorzitter Jelle Blaauwbroek. De zaal boven in het hotel zat goed vol met vooral evenementorganisatoren. Allen in de startblokken om een evenement te mogen organiseren. Dat werd wel duidelijk toen verschillende ondernemers aan het woord kwamen via de Catch Box, een dobbelsteen met ingebouwde microfoon die geworpen werd naar vragenstellers en bezoekers. 

Evenementen belangrijk voor gezonde samenleving.

Na afloop van deze intro werd het woord gegeven aan burgemeester Frank Dales, die langer spreektijd had doordat wethouder Jeroen Verwoort afwezig was wegens ziekte. “Ik ben ontzettend blij dat ik veel organisatoren zie, ook omdat deze sector keihard getroffen is door de coronamaatregelen. Het heeft veel ondernemers zweetdruppels en onzekerheid bezorgd. En ik was net als vele anderen heel bang dat jullie om zouden vallen, want jullie zijn belangrijk voor een gezonde samenleving. De maatregelen zijn afgeschaft, het is mooi weer en jullie aanwezigheid in de samenleving maakt het dat alles weer mogelijk is. We kunnen weer.”

Mensen snakken naar een feestje.

Daarna stelde de dagvoorzitter enkele vragen aan verschillende organisatoren. Fred van Dam (Vissenloop) gaf aan dat het een voorrecht is om weer wat te mogen doen. Alle partijen willen samenwerken en voelen de drang om weer te beginnen. Ook vrijwilligers staan te trappelen. M’Barek Ben Addi (LatinVillage) vult aan dat mensen zin hebben in een feestje. Tom Siekman (Havenfestival) wil vooral niet meer terugkijken, maar zorgen dat het feest doorgaat. Ook gaf hij aan dat niet alleen de organisatoren het lastig hadden, maar dat ook veel kleine leveranciers zijn omgevallen.

Na deze sessie kreeg Maarten Redeker van Summer Park Sessions het woord. Eigenwijs en dwars heeft hij samen met andere cultuurmakers vorig jaar tegen de stroom in juist wel een evenement georganiseerd. Toen was het net weer mogelijk. De Summer Park Sessions begon kleinschalig met 14 organisaties en 20 profs. Voor komende editie staan er 36 culturele organisaties klaar. Ook komt er een markt en een speciaal terrein voor kinderen. Ze willen een duurzaam festival met lokale leveranciers zijn. “Maar op financieel vlak zijn we nog wel op zoek naar sponsors en ook vrijwilligers die ons op weg willen helpen.”

Evenemententop Velsen 2022

Flinke groei aantal bezoekers.

Tijdens de Speakers Corners, een overgewaaid idee uit Hyde Park in Londen, waar sprekers op zeepkisten het debat aan gaan, werd dieper ingegaan op vier onderwerpen: citymarketing, duurzaamheid tijdens evenementen, evenementenregiseurs en Spaarnwoude Geeft Energie.
Friso Huizinga, Citymarketeer van de gemeente Velsen, zei dat er cumulatief 300.000 bezoekers verwacht worden op de evenementen komend jaar. De topevenementen zijn de Vissenloop, het Havenfestival (meteen de etalage van de gemeente Velsen), Zomerfestival .IJmuiden, Dorpsfeest Santpoort, de Valley Events (Dance Valley, Dutch Valley en LatinVillage) en Ontdek Velsen. Ook ziet hij de komende jaren een groei van 45% van verblijfsbezoekers in de kustregio en een groei van het aantal cruise calls in de haven van IJmuiden.

Bij het onderwerp duurzaamheid kwam Vera Van Vuuren van OD IJmond erachter dat veel festivals al een duurzame agenda hebben. Van plasticvrij tot energie uit de grond. Maar voor lastige zaken kan de omgevingsdienst of de gemeente vaker een partner en aanspreekpunt zijn.

Voordat de netwerkborrel begon en de eerste gasten huiswaarts gingen met een goodie bag, werd door de burgemeester samen met de organisatoren symbolisch een toegangsticket gescheurd als start voor het nieuwe evenementenseizoen. We kunnen weer!

Deel dit bericht via: