The Blue Caftan

Filmtheater Velsen opende in 2020 de deuren met het mooi ingetogen Marokkaanse drama Adem van de vrouwelijke regisseur Maryam Touzani. Nu bijna drie jaar later is de nieuwe film van dit Marokkaanse regietalent te zien. Touzani toont hierin dat liefde verschillende vormen kan aannemen.

Halim (Saleh Bakri) heeft samen met zijn vrouw Mina (Lubna Azabal) een traditionele kaftanwinkel in de medina van Salé, Marokko. Zijn authentieke handwerk levert schitterende kaftans op. Hun hele huwelijk lang leven ze al met een geheim, maar desondanks heeft het echtpaar een enorme genegenheid voor elkaar. Mina’s ziekte en de komst van Youssef, een nieuwe leerling die het vak wil leren, zorgen er voor dat dit fragiele evenwicht onder druk komt te staan. Verenigd in hun liefde, helpen ze elkaar om hun angsten onder ogen te zien.

De fenomenale acteerprestaties van Saleh Bakri en de Belgische Lubna Azabal (eerder o.a. te zien in Incendies, Adam en het Nederlandse El Houb) zorgen samen met de prachtige cinematografie voor een aangrijpende, warme en universele film.

The Blue Caftan werd geselecteerd voor het Internationale Film Festival Rotterdam 2023 en eindige als een van de grote publieksfavorieten van het festival. In Cannes werd de film met een staande ovatie ontvangen en won hij de FIPRESCI-prijs in het Un Certain Regard-programma. In de race voor de Oscars werd het ingezonden als de Marokkaanse kandidaat – een gezien de inhoud verrassende keuze voor een Islamitisch land – waarbij het reikte tot aan de shortlist (de hoogst gewaardeerde 15 niet-Engelstalige films).

Wanneer

Zaterdag 25 maart: 19:30 uur
Zondag 26 maart: 17:00 uur
Woensdag 29 maart: 19:30 uur
Zondag 2 april: 14:00 uur
Dinsdag 11 april: 14:00 uur

Prijzen

€ 10,00 (geen pauze)
Excl. garderobe.

Locatie

Stadsschouwburg Velsen
Groeneweg 71
1971 NS IJMUIDEN

Tel. 0900-1505

Website:
stadsschouwburgvelsen.nl