Kennemer Vogeldag 100% Kluut

Inmiddels is het alweer de 5e keer dat de Kennemer Vogeldag plaatsvindt. Een lustrum!
Rondom en in het donkere Fort Benoorden Spaarndam is er van alles te beleven voor alle leeftijden, bijvoorbeeld: waarom worden vogels geringd en hoe doen ze dat eigenlijk? Hoe herken je vogels als de kluut en de grutto en waarom roepen ze hun eigen naam? Welk verhaal vertelt een braakbal? Antwoorden op deze en nog veel meer vragen krijgen bezoekers op de Kennemer Vogeldag op zondag 7 april van 7:00 tot 17:00 uur. Naast Fort benoorden Spaarndam wordt ook het vogelrijke Landje van Gruijters en de Hekslootpolder bezocht. Dit allemaal onder de noemer 100% Kluut. Iedereen is van harte welkom om de hele dag van vogels te genieten in een uniek landschap.

Programma

De dag begint met een vroege vogelfietstocht door de polders rondom Spaarndam. Verder zijn er de hele dag excursies naar de Hekslootpolder, het Landje van Gruijters en het spannende en geheimzinnige Munitiebos dat speciaal op deze dag toegankelijk is. Voor jong en oud vertelt meesterverteller Piet Paree prachtige vogelverhalen. Voor de liefhebbers van cultuurhistorie zijn er rondleidingen langs fraaie wandschilderingen in het fort. Bij de zogenaamde Big Sit wordt de hele dag de lucht afgespeurd naar vogels. Vorige jaren werden er meer dan 80 verschillende soorten gespot. Naast de rondleidingen door het fort is er een prachtige vogeltentoonstelling opgesteld waar oren en ogen gestreeld worden met informatie over vogels in de breedste zin van het woord. Wegens groot succes afgelopen jaar is er ook nu weer een ‘Workshop schilderen van vogels’ door Tamara van den Berg.

Speciaal voor kinderen

Voor kinderen is op het forteiland de Jonge Vogel Speurtocht. Ze krijgen een stempelkaart met allerlei uitdagende opdrachten en aan het einde daarvan krijgen ze een heus Vogeldiploma. Er zijn ook speciaal op kinderen gerichte vogelexcursies naar het Landje van Gruijters. Een hoogtepunt is en blijft het zelf uitpluizen van een uilenbal!

Bezoekersinformatie

Vooraf reserveren is alleen nodig voor de fietstocht om 7.00 uur. Toegang en deelname aan alle activiteiten is gratis. Bij het Fort is geen parkeergelegenheid dus kom met de fiets. Parkeren kan wel op de parkeerplaats bij de Westbroekplas (Dammersweg 100, Velserbroek). De groene looproute (ca. 10 minuten naar het Fort) wordt aangegeven met borden.

Wanneer

Zondag 7 april: 07:00 uur

Prijzen


Gratis

Locatie

Landje van Gruijters

Website:
www.vwgzkl.nl/vogeldag-2