Dwars door Duin en Kruidberg

‘Hier, ruik er eens aan. Wat ruik je?’ Jowien van der Vegte, boswachter bij Natuurmonumenten in het Nationaal Park Zuid-Kennemerland, houdt een klein plantje vast in haar hand. Het ruikt naar drop of anijs. Het is niet helemaal goed thuis te brengen, maar het blijkt tijm te zijn. ‘We noemen het ook wel het pizzaplantje, want op iedere pizza is tijm als kruid terug te vinden.’ Even verderop groeit ook tijm, maar dan met kleine roze bloemetjes. Daarnaast groeit duizendguldenkruid, koningskaars en veldhondstong. Zonder boswachter of verstand van planten is het moeilijk herkenbaar. Maar wat wel duidelijk is, is dat dankzij het grof verwijderen van de Amerikaanse vogelkers, de biodiversiteit erg groot is in de duinen. Op een veld bij de kruising van het Olmenpad en de Koningsweg groeien nu tientallen tot zelfs honderden planten- en grassoorten. Terwijl dit veld in 2012 helemaal kaal gegraven was om de Amerikaanse vogelkers te verwijderen.

We krijgen hele mooie natuur terug.

‘Stukken langs het Olmenpad zijn ook grotendeels afgegraven. Aan de ene kant vind ik dat zonde want ik vond het één van de mooiste paden van onze duinen. Toch is het hartstikke nodig dat de Amerikaanse vogelkers wordt verwijderd. Die plant hoort hier niet en verstikt alles. En als je hier dus over een paar jaar terugkomt dan is het weer schitterend. Hagedissen, zandbijen, duinviooltjes en tijm krijgen op deze manier alle ruimte.’ Ondertussen laat Jowien dauwbraam proeven. Een bodembedekker die het wel meteen goed doet met mooie roodachtige bladeren en zuur/zoete braampjes. Eveline Blok, de andere boswachter die mee is, wijst ondertussen wasplaatjes aan. Dat is een speciale paddenstoelensoort die het voornamelijk in de duinen heel erg goed doet. ‘We willen deze mooie omgeving graag aan de bezoekers van het park laten zien’, zegt ze. ‘Daarom zijn we bezig met een wandelroute die wandelaars langs alle typen duinlandschap stuurt. Van het oude bos aan de duinrand tot aan de zandverstuivingen en het strand. Verderop is Floor Smulders bezig met het slaan van de paaltjes in de grond. Half november moet de route helemaal uitgestippeld staan.’

Blauwe route: Dwars door Duin en Kruidberg.

Vanaf half november moet de vernieuwde blauwe wandelroute helemaal klaar zijn. Op dit moment worden de palen met de blauwe routepijlen in de grond geslagen. Het is een afwisselende route van ongeveer 12 kilometer lang die wandelaars voert door bos en open duinen. Dwars door Duin en Kruidberg, vandaar dat er gekozen is voor deze naam. Wandelaars zien een avontuurlijk duinlandschap met geschiedenis, waar oude duinen van de binnenduinrand overgaan in duinbos en waar stuivende, jonge duinen ontstaan op en bij het strand. In dit gebied leven honderden planten- en diersoorten en kom je ook sporen uit het militaire verleden tegen. De wandelroute wordt ook aangesloten op het wandelnetwerk, zodat bezoekers van het Nationaal Park de route makkelijk kunnen vinden.

www.np-zuidkennemerland.nl

Dit artikel is net als vele andere artikelen terug te lezen in het magazine Ontdek Velsen Nr. 10.