Duurzaam verpakkingsmateriaal? Papier van bietenpulp!

Iedereen in Velsen kent de blauwe gebouwen van Crown Van Gelder. De papierfabriek in Velsen-Noord bestaat al 125 jaar en is daarmee het oudste bedrijf aan het Noordzeekanaal. Zo’n 240 medewerkers maken er papierspecialiteiten voor de West-Europese markt. Om zo lang mee te draaien en relevant te blijven wordt er volop geïnvesteerd in innovatie.

Binnenin de fabriekshal wordt meteen duidelijk dat er wordt gewerkt met de nieuwste technieken. Het papier schiet uit de droogpartij en wikkelt zich in razend tempo om lange cilinders. ‘De grootste rollen zijn bijna vijf meter breed en er zit vijftig kilometer papier op. Elke drie kwartier is er weer eentje klaar,’ vertelt algemeen directeur Miklas Dronkers.

Daarna wordt het papier in smalle stroken gesneden en tot rollen gewikkeld, die vervolgens door robotarmen met grote grijpers automatisch worden ingepakt en met robotheftrucks naar hun plek gereden. Dronkers staat stil bij een hoge stapel met papierrollen. Op de etiketten staat Crown Native. Dit is de belangrijkste recente innovatie van het bedrijf.

‘Crown Native bestaat voor twintig procent uit bietenpulp; een echte kampioen als het om vezels gaat. De bietenpulp is een reststroom van het productieproces voor suiker. Het is een lokale grondstof en ook nog eens volop beschikbaar. Veel van het hout dat we gebruiken komt uit Zuid-Amerika, Scandinavië of Spanje. De bietenresten komen gewoon uit Nederland. We krijgen het binnen als droge vezel die we direct kunnen gebruiken, het heeft geen chemische bewerking nodig. Daarnaast voegt de bietenvezel sterkte toe aan het papier en is het op grote schaal industrieel toepasbaar. Op die manier kun je als bedrijf je milieubelasting enorm verkleinen.

Omdat ons papier sterk, goed bedrukbaar en voedselveilig moet zijn gebruiken wij alleen verse vezels waarvan we de herkomst kennen. Maar daarna wordt ons papier nog vele malen gerecycled. Juist omdat wij helemaal aan het begin van de cyclus staan hebben we lang nagedacht hoe wij daar een duurzaamheidsslag kunnen maken. Met de bietenpulp is dat goed gelukt.’

Dronkers onderbreekt zijn verhaal en duikt een kastje in. Even later zet hij twee pakken kristalsuiker op tafel. ‘Kijk, deze suiker heeft iedereen in de keuken staan. Die suiker is gemaakt van bieten waarvan wij de restpulp hebben gebruikt om papier te maken en van dat papier is vervolgens de verpakking voor deze suiker gemaakt.’ En zo is de cirkel perfect rond. Omdat steeds meer bedrijven hun plastic verpakkingen vervangen door papier ziet Dronkers de vraag naar Crown Native groeien. ‘Veel multinationals hebben ambitieuze milieudoelstellingen en met een duurzame verpakking maak je impact. We hopen in de toekomst dan ook veel meer klanten te krijgen die tegelijk onze leverancier van alternatieve vezels zijn.’

www.cvg.nl