Duinherstel Duin en Kruidberg

De kale stukken in Duin en Kruidberg in Nationaal Park Zuid-Kennemerland riepen afgelopen winter vragen op bij bezoekers. Boswachters in het veld en de lokale kranten legden uit waarom er ingegrepen werd: Amerikaanse vogelkers en stukken met alleen hoog ruig gras en duindoorn zijn opgeruimd en hebben plaatsgemaakt voor duingrasland met veel bloemen, kruiden en insecten. Dat heeft een paar jaar nodig om zich goed te ontwikkelen. Nu in de zomer is op oudere plaglocaties goed te zien hoe mooi het duin wordt van zulke ingrepen.

Beelden laten het goed zien: deze drie bovenste foto’s laten (echt!) dezelfde locatie zien. In juli 2012, toen de Amerikaanse vogelkers nog een manshoog bos vormde en er vrijwel geen andere planten of dieren voorkwamen. In oktober 2012, toen het net geplagd was en kaal. En in juli 2021: een kleurig en geurig duingrasland met veel duinbloemen en insecten. Zo zorgt Natuurmonumenten dat het duin opknapt en rijk blijft aan duinbloemen en dieren.

Prachtige namen en lekkere geuren.

De eerste pionierplantjes die zich vestigen in het kale zand zijn kleverige reigersbek, duinviooltje, zanddoddegras, ruw vergeet-mij-nietje en zandviooltje. Later vestigen zich smal fakkelgras, duinroos, gladparelzaad, echt bitterkruid, nachtsilene, gewone vleugeltjesbloem en ruig viooltje. Op de vochtigste delen hebben zich geelhartje en strandduizendguldenkruid gevestigd, samen met zeegroene zegge, dit zijn kenmerkende soorten van een kalkrijke vochtige duinvallei.
Daarnaast doet grote tijm het dit jaar enorm goed. Langs het wandelpaden kom je het nu veel tegen. Ruik er eens aan: doet het je denken aan Italië, pizza of pasta?

Wil je het zelf zien en ruiken? Op de wandelroute ‘Landgoed Duin en Kruidberg’ (14km) zie je het probleem, de aanpak en de herstelde bloemrijke duingraslanden langs de route. Steun het werk van Natuurmonumenten door lid te worden of een donatie te doen: www.natuurmonumenten.nl/help-mee