Dood Gewoon in de Bibliotheek

Op 19 januari 2023 opende wethouder Marianne Steijn het project ‘Dood Gewoon in de Bibliotheek’ in IJmuiden. Met het project Dood Gewoon in Bibliotheek Velsen is er informatie verzameld en beschikbaar gemaakt rond het thema Dood. Hiermee willen we aanmoedigen om er over te praten. Met een persoonlijk verhaal en een prachtig gedicht gaf de wethouder het startsein. In Nederland is Bibliotheek Velsen de eerste die dit in de Bibliotheek mogelijk maakt.

Bibliotheek Velsen maakt het bespreekbaar.

De opening werd muzikaal prachtig ondersteunt door Paul de Jong. Tijdens de opening kwamen organisaties in de branche met elkaar in contact en hadden de gelegenheid informatie toe te voegen aan Dood Gewoon. De Bibliotheek wil samen met de branche op verschillende manieren het thema in de Bibliotheek programmeren.

Brits concept Death positive Library.

In Engeland is in 2018 de eerste “Death Positive Library” gestart. De Bibliotheek is een vertrouwde plek in de gemeenschap. Op deze plek kan informatie worden op gehaald of een gesprek worden gevoerd over verlies, uitvaart, rouw en nalatenschap. Death Positive Library is in eerste instantie een plek met informatie en het startpunt om in gesprek te komen. In Engeland blijkt dit in een grote behoefte te voorzien. Dit willen wij de Velsenaren ook bieden.

Programmering Dood Gewoon.

Naast informatie voorziening, programmeren wij diverse sprekers en activiteiten die het thema op verschillende manieren belichten en onze collectie Dood Gewoon onder de aandacht brengen. Op 23 februari is er een informatie bijeenkomst Digitale Nalatenschap. Over wat er met je online accounts gebeurd als je er niet meer bent. Op 30 maart is er een informatie bijeenkomst van de Heideberg, over wat alles wat je wilt weten over een Hospice.

De toegang is gratis wel graag even aanmelden. Dit kan via de website, www.bibliotheekvelsen.nl, via de balie of per telefoon 02555381901

Deel dit bericht via:

Dood Gewoon in de Bibliotheek